Kolay Yemek Tarifleri

Her çeşit resimli yemek tarifi, hem de ev yapımı.

Değişik Hamsi buğulama

Eklenme: Nisan 26th, 2019 - 01:04 amYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Değişik Hamsi buğulama tarifi Daha önce Hamsi Buğulama Tarifi vermiştik. Bu ona çok benzeyen biraz daha farklı malzeme ve vitamin açısından zenginleştirilmiş hali:) Versiyon atladı buğulamamız ...
tamamını oku

Tereyağlı Ton Balığı

Eklenme: Nisan 25th, 2019 - 09:04 pmYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Tereyağlı Ton Balığı Kolay mı kolay bir tarif Tereyağlı Ton Balığı Tarifi… Doktorlar sürekli balık tüketmemizi söylüyorlar. En azından haftada 2 mutlaka balık yemeliyiz. Ton balığını ...
tamamını oku

İstanbul usulü midye dolması tarifi

Eklenme: Ocak 15th, 2010 - 06:01 pm Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
4 kişilik İstanbul usulü midye dolması Malzemesi: 16 tane midye 1 su bardağı pirinç 9 tane orta boy kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı kuşüzümü 1 çorba kaşığı çamfıstığı 1.5 su bardağı ...
tamamını oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Eklenme: Kasım 20th, 2008 - 03:11 am Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması: * Malzemeleri tek tek saymadık, tarifi okudukça neler gerektiğini göreceksiniz. 30 adet kuru patlıcan için; 6 adet orta boy kurusoğan minik minik doğranacak, zeytinyağı ...
tamamını oku
Etiket: ‘Hellim Peyniri’

Sandviçler

Soğuk sandviçler, sıcak sanviçler… Hellimli, Peynirli, Kaşarlı, Janbonlu, Izgara tavuklu, ton balıklı sandviç çeşitleri ile harika bir kahvaltı sizi bekliyor. Kahvaltıda değil öğle yemeğinde de pratik ve kolay, sıcak-soğuk sandviçleri deneyebilirsiniz…

Çeşitli Sandviç Tarifleri (Sandviçe ne konulur diye kararsız kaldıysanız, işte size içine ne konulacağına dair öneriler) :

Hellim Peynirli Sandviç (Soğuk)  : Domates, köz biber, siyah zeytin, Akdeniz yeşillikleri ve pesto sos ile

Beyaz Peynir ve Domatesli Sandviç (Soğuk)  : Akdeniz yeşillikleri ile

Kaşar ve Dana Jambon ve Domatesli Sandviç (Soğuk) : Akdeniz yeşillikleri ile

Karışık Peynirli Sandviç (Soğuk)  : Kepekli panini ekmeğine; 3 çeşit peynir ve Akdeniz yeşillikleri ile

Izgara Tavuklu Sandviç (Sıcak)  : Akdeniz yeşillikleri, domates, kornişon turşu, siyah zeytin ve dip sos ile

Ton Balıklı Sandviç (Soğuk)  : Çapata ekmeğine; Akdeniz yeşillikleri, ton balığı, mısır, siyah zeytin, köz biber, kornişon turşu ve ballı hardal sos ile  servis edilir.

Hellimli Pizza

Hellimli Pizza KKTC. mutfağının gözdesi hellim peyniri ile yapılan bir pizza çeşidi. Kıbrıs’a özgü bir peynir türü olan hellim * peyniri ile yapılan pizza, peynirli pizza severlere özellikle tavsiye edilir.

Türkiye’de hellim peynirli pizza için hazırlanış ve sunum şekli : Hellim peyniri, renkli biberler, pesto sos ve domates sosu ile hazırlanır.

hellimli pizza

Hellim peynirli pizza

 

* Hellim Peyniri Nedir? Kuzey Kıbrıs Cumhuriyeti için önemli bir ihraç maddesi olan Hellim peyniri, Kıbrıs kökenli, sık dokulu, sarımsı beyaz renkte taze bir peynir çeşidi olup, genellikle ızgarada veya yağsız tavada kızartıldıktan sonra yenir. Hellimin içinde başta keçi sütü (koyun veya inek sütü de olabilir, bazen de keçi-koyun-inek sütleri karıştılarak üretilir) olmak üzere süt, tuz ve bazen de nane bulunur. Keçi ve koyun sütlerinden yapılan hellim peynirleri ise daha dayanıklı ve lezzetli olup,  yaklaşık bir yıl kadar dayanabilir. İnek sütünden yapılan hellim peyniri ise birkaç ay içinde bozulur, ancak çok daha daha az lezzetlidir.

Tarihçe: Hellim peyniri , Kıbrıs’ta yüzlerce yıldan beri üretilmekte olup, Türkiye’ye yayılması 20. yüzyılda gerçekleşmiştir.

Hellim peyniri pizza gibi çeşitli yemeklerde kullanılabilir, örneğin sandviç, salata veya makarna üzerine lezzet vermesi için serpiştirilebilir.

Pizza Türleri

İtalyan kökenli hamur işi yemeği olarak bilenen pizzalar ve çeşitli pizza türleri ülkeden ülkeye değiştiği gibi dünya mutfaklarında üzerine çeşitli malzemeler konulurak yapılır. Kaşar peyniri, mısır, domates, salam, sosis, zeytin, biber gibi ana malzemeleri dışında türlü malzemenin konulduğu pizza çeşitleri de hazırlanmaktadır. Özellikle menşei olan İtalya *  ve en çok tületilen yer olan ABD’de birçok pizza çeşidi geliştirilmiştir. Dünyanın her yerinde italyan pizza restaurantlar tarafından evlere kolayca paket servis edilebidiği için ülkemizde olduğu gibi tüketimi de oldukça fazladır.

BAZI PİZZA TÜRLERİ

  • Margheritta Pizza
  • Tavuklu Pizza
  • Akdeniz Pizza
  • Sebzeli Pizza
  • Hellimli Pizza
  • Special Pizza
  • Seçeceğiniz malzemeler ile her çeşit pizza yapabilirsiniz

 

Pizzanın tarihçesi : Pizza savaş döneminde bulunmuş bir yemektir. Savaş zamanında İtalyan kadınlar yokluk yüzünden bir hamur üzerine buldukları malzemeleri koyarak pizzayı sıkça yapmak zorunda kalmışlardır. Pizza (İtalyanca karşılığı Pittsa) İtalya’nın Napoli bölgesinde meşhur olmuş ve buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Dünya mutfaklarında ”pizzeria” olarak da adlandırılmaktadır.

Pizza (Italyan dilinde: [pittsa],  latin kökenli bir kelime olup pìnsere kelimesinden türemiş,  Yunanlıların pēktos kelimesinden esinlenilmiştir. Yunancada pitta olarak da bilinen pizza Bizans döneminde, ekmeğin üzerine zeytinyağı, çeşitli sebzeler ve peynir konularak hazırlanıyordu. Aslında pizza dünya mutfak litaratüründe Türkçe dilinde “pide”,Bulgar-Hırvat- Sırp mutfaklarında ise pita olarak bilindiği gibi , Arnavutluk’ta pite ve modern Yahudi dilinde ise pittāh olarak biliniyordu.  Orijinal Modern pizza ise Italya’da Neapolitan pizza olarak üretilmiş ve onu Pizza Margherita ve diğer pizza türleri takip etmiştir.

Pizza Fırında Pişerken Dünya mutfaklarında genel olarak Pizzada Kullanılan Malzemeler

Mozzarella Peyniri – Beyaz Peynir – Acı Biber – Mısır – Yeşil biber – Soğan – Siyah Zeytin – Yeşil Zeytin – Mantar – Baharatlı Kıyma – Kuru Fesleğen – Ispanak – Enginar – Brokoli – Küp Tavuk – Küp Hindi – Domates – Pastırma – Sosis – Pepperoni (Hafif Acılı Biber) – Salam – Küp Sucuk – Dana Jambon – Sucuk – Ton Balığı – Köz Kırmızı Biber – Kekik – Sarımsak.

Pizza Çeşitleri :

İtalyan pizzaları: Lazio stili Pizza – Romana Sicilya stili pizza – Beyaz pizza – Neapolitan pizza – Pizza Margarita.

İtalya dışında yapılan pizzalar: Amerikan New York Pizzası – Chicago Pizzası – California pizzası – Yunan Pizzası – Hawaii pizzası – Taco pizza ve en çok tercih edilen Karışık pizza.

Burger

Dünyada çok tartışılan ve Yiyecek tatüsü fast food * olan, yani hızlı yemek isteyenler için burger çeşitleri oldukça popüler. Özel Hamburgerler; Tamamen özel olarak üretilen, hazır hamburger köftesi kullanılmadan üretilir… Çok acıkanlar için, zamanı kısıtlı olanlar için, hızlı bir şekilde yemeniz için burgerli yemekler mönüsü her zaman ilk tercih olmuştur.

Burger Çeşitleri
  • Özel Burger tarifi (Hellim peyniri, kıvırcık marul, domates, salatalık turşusu, baharatlı elma dilim patates, soğan halkası ve coleslaw sos ile)
  • Hamburger ** (Domates, kıvırcık marul, salatalık turşusu, barbekü sos ve elma dilim patates ile)
  • Cheeseburger *** (Cheddar peyniri, domates, kıvırcık marul, salatalık turşusu, barbekü sos ve elma dilim patates ile)

(*) Beynelminel bir yemek terimi olan Fast food, kısa zamanda hazırlanmış ve hızlı bir biçimde servis edilen yiyeceklere verilen isimdir. (Türk Dil Kurumu fast food yiyecekleri hazır yemek olarak tanımlamaktadır.)Fast food restaurantları dünyada önemli yemek yeme mekanları olduğu gibi, bu restoranların büyük bir kısmı evlere paket servis olanağı da bulunmaktadır. İnsanlar son zamanlarda, özellikle ABD’de ucuz fast food restaurantlara nazaran daha kaliteli servis ve daha kaliteli mekana sahip olan, ancak fiyatları biraz daha yüksek olan “fast casual restaurant”ları tercih etmeye başlamışlardır.

(**) Aslında yüzyıllar öncesinde Vietnam’da tüketilen bir yiyecek olan ama Almanya’nın Hamburg kentinden adını alan Hamburger, iki dilim yuvarlak sandviç ekmeği arasına konulan köfte (veya köfteler) ile yapılan bir sandviç çeşididir. Genellikle içine ketçap, mayonez,  hardal,  domates,  soğan, turşu ve bunun gibi çeşitli malzemelerin de ilavesi ile servis edilir. Hamburger yapımında kullanılan köfte genellikle kırmızı et olmakla birlikte tavuk etinden (tavukburger) hamburgereler ve peynirli (çizburger) de yaygın bir şekilde tüketilmektedir.

(***) Çizburger sözcüğünün Türkçe’deki karşılığı, İngilizce dilindeki “peynir” anlamına gelen cheese kelimesi ile burger kelimesinin birleşiminden ile meydana gelen İngilizce cheeseburger kelimesidir. Çizburger, peynir de eklenerek yapılan hamburger çeşidi olup, dünyadaki çoğu fast-food restoranları, değişik peynir çeşitleri ile üretebilmektedir. (Çedar, İsviçre, mozzarella, Monterey Jack ve rokfor gibi)

Salata Çeşitleri

Salata çeşitleri : Türk ve Dünya mutfaklarından seçme, vitamin ve salata türüne göre protein açısından zengin klasik ve modern salata türleri ile Türk mutfağının en çok ilgi çeken salatalar* mönüsü…

Salatalar (Tüm salata türleri Salata Tarifleri bölümünde bulunmaktadır) :

  • Mevsim Salatası – Mevsim yeşillikleri, domates, salatalık ve isteğe göre soğan ile
  • Çoban Salata – Domates, salatalık, yeşil biber ve isteğe göre soğan ile
  • Modern Salata – Akdeniz yeşillikleri üzerine; taze baharatlar ve soya sosu ile marine edilerek sotelenmiş tavuk parçaları, ceviz ve hardal sos ile
  • Izgara Sebze Salatası – Kabak, patlıcan, havuç, soya filizi, salatalık, cherry domates ve balzamik sos ile
  • Izgara Hellim Peynirli Salata – Akdeniz yeşillikleri üzerine; ızgara hellim peyniri, cherry domates, siyah zeytin, salatalık ve balzamik sos ile
  • Ton Balıklı Salata – Renkli biberler, soğan, mısır, kapari, zeytinyağı ve limon sos ile
  • Tavuklu Sezar Salata – Parmesan peyniri, mısır, kruton ekmeği, ızgara tavuk parçaları ve Sezar sos ile …

(*) Tarihçe ve Salata Kültürü: Salatalar, iştah açmak için, yemek ile birlikte yenilmek üzere, genellikle pişirilmeksizin, taze sebzelerden hazırlanan, vitamin açısından çok zengin yardımcı yiyeceklerdir. Salata çeşitleri ülkemizde de özellikle diyet veya takviye yemek olarak yaygın olarak tüketilmektedir. Avrupa mutfaklarında da çeşitli sebze, meyve ve etlerden salata yapılmaktadır. Salata özellikle İtalyan mutfağında önemli bir yer tutar. Form kazanmak için salatayı yemeklerden önce ordövr ya da ana yemek olarak yemeyi alışkanlık haline getiren Fransızlar, salataları iştah açıcılığının yanısıra besin değeri ve kalori açısından önemsemişler, diyet menülerinin en önemli yiyeceği olarrak görmüşlerdir. Günümüz Türk mutfağında da Salata, yalnız yeşil yapraklı sebzelerden (kıvırcık, marul, maydanoz, roka, tere ve sair) yapıldığı gibi, yenilebilir kök ve çiçek, hatta çiğ olarak yenilebilen her tür sebzeden de yapılabilmekte olup, son zamanlarda kullanılan malzemenin organik olmasına dikkat çekilmektedir.

  
  
Anasayfa |  Yemekler