Değişik Hamsi buğulama
Tereyağlı Ton Balığı
Peynirli Poğaça Tarifi
Uçan Kurabiye Tarifi
İstanbul usulü midye dolması tarifi
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Omletler
Kahvaltıda en çok sevilen yumurtalı yiyeceklerden olan çeşitli omletler. Birbirinden güzel lezzeti ile kaşar peynirlisinden sucuklusuna, sosislisinden karışık omlet çeşitleri ile yumurtanın en leziz halini denemenizi tavsiye ederiz.
Omlet çeşitleri ve Omlet tavsiyeleri :
- Kaşarlı Omlet
- Sosisli Omlet
- Sucuklu Omlet
- Karışık Omlet (Kaşar peyniri, sucuk ve sosis ile)
Omlet tarifi hakkında bilgi: Omletler, tavada sıvı yağ ya da margarin yağı ile birlikte yumurtanın kırılması ile hazırlanan çok pratik yemeklerdir. Omlete; Et, peynir ya da sebzelerin katılmasıyla da hazırlanabilir. Omletler başta Japonya, İspanya ve ABD olmak kadar dünyanın pek çok yerinde hazırlanan en kolay yemeklerdir.
Omletin Tarihçesi :
Alan Davidson göre , Fransızca kelime olan omelette 16. yüzyılda yaygınlaşmaya başlayan hızlı bir yemek türü. Bir başka rivayete göre Napolyon Bonaparte ve ordusu güney Fransa Bessieres ilçesi yakınlarında gece dinlenme kararı verir. Napolyon o köydeki tüm yumurtaları toplamak ve ertesi sabah ordusu için büyük bir omlet hazırlamak için kasaba halkına emir verir. Ve Hancı tarafından dev bir omlet yapılarak şölen yapılır.
Dünyanın en büyük omletleri:
19 Mart 1994 tarihinde, en büyük omlet ( 128.5 m² ; 1.383 ft ² ) Yokohama, Japonya’da 160.000 yumurta ile yapılmıştır. 11 Mayıs 2002 tarihinde ise Brockville , Ontario, Kanada Brockville Memorial Centre’da yapımı biten 2.95 ton ( . 2,950 kg; 6,503.6 lbs ) büyüklüğünde dünyanın en büyük omleti ünvanını kazanmıştır.
Dünyada Omlet Yapımı Tarifleri:
İran omleti tarifi: Ispanaklı omlet , bir İranlı yemeği olup , kızarmış soğan ve ıspanak ile yapılır. İçinde ayrıca tuz , sarımsak ve biber ile baharatlı bir lezzeti vardır.
Khagineh tarifi , İran kökenli bir omlet olup, şeker ile çırpılmış yumurta yapılır. Dövülmüş yumurta hızlı bir şekilde tavada tereyağı veya yağ ile pişirilir .
Baghala ghatogh tarifi, Baghalas (Rashtian faba fasulye ) , dereotu , yumurta ve baharatlar ile yapılan bir İan omletidir.
Çin omleti : İstiridye omleti.
Amerikan Omleti: Southwest omlet veya Western omlet olarak bilinen Denver omlet olmak üzere birçok çeşitleri vardır. Doğranmış jambon , soğan ve yeşil biber ile dolu bir omlet . Genellikle Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri’nde , bu omlet bazen peynir ve mücver ya da kızarmış patates garnitür ile de servis edilir.
Fransız omleti hızlı pişirmeye yarayacak ve özel amaç için yapılmış son derece sıcak bir tavada pişirilir . Sadece tuz ve karabiber ile yapılabildiği gibi, fransız omletine genellikle domates aromalı ve ince otlar (tarhun , Frenk maydanozu , maydanoz ve frenk soğanı ) veya kıyılmış soğan da doğranır .
Yunan omleti: Çırpılmış yumurta üzerinde kızarmış tavaya sote sebze , makarna, veya çeşitli yemek kalıntıları konur.
A Bauernomelette (çiftçi omleti) Güney Almanya ve Avusturya‘da popülerdir. Bir tavada , doğranmış soğan , haşlanmış patates ve pastırma füme kavrulur, sonra dövülmüş yumurta üzerine dökülür ve hazır olana kadar pişirilir . İçine ayrıca otlar , mantar , domates veya kornişon eklenebilir .
Frittata; peynir, sebze , hatta artık makarna içerebilen İtalyan omlet türüdür. Frittate omleti yavaş yavaş pişirilir . Yemeklik yağ hariç tüm malzemeyi pişirmeden önce yumurta ile karıştırılır.
Hint omleti genellikle Masala omlet denilen bir Hintistan yapımı bir omlet olup , genellikle bölgeye göre çeşitli baharat ilavesi ile yapılır . En sık kullanılan şekli önce yumurtaya yeşil biberi , doğranmış soğan , kişniş yaprağı veya tozu , kimyon ve zerdeçal eklenir. Hindistan’da omlete yukarıdakilere ek olarak domates konarak da yapılır.
Hollanda‘da, boerenomelet ( “Çiftçinin omleti” ) genellikle 2 -3 yumurtadan yapılan çok popüler bir yemek olup, sote soğan , mantar , patates , biber , pırasa , bahçe bezelye , tuz ve karabiber bir karışımıdır .
İspanyolca konuşan ülkelerde İspanyolca tortilla de patatas veya tortilla Española denilen, yemeklik yağ ve dilimlenmiş patates içeren geleneksel ve çok popüler bir kalın omlet yapılır. Genellikle dilimlenmiş soğan ( tortilla de patata con cebolla ), peynir, biber ve pişmiş doğranmış jambon gibi daha az yaygın dolgu maddeleri de içeren türleri bulunur .
Fas omletine, İspanya omletine ek olarak kimyon eklenir.
Tamagoyaki , geleneksel Japon omleti kızarmış pirinç , peynir , süt ve yumurta ile yapılır. Japonya’da omlet; Soya sosu , palamut gevreği , şeker ve su ile özel bir dikdörtgen tavada pişirilir. Omlet (söylenişi omuretsu ) Batı omlet anlamına gelebilir . Omurice (İngilizce kelimelerin ” omlet ” ve ” pirinç ” ) pirinç dolu ve genellikle domates ketçap büyük bir miktarı ile sunulan bir omlet .
Tay mutfağında , geleneksel bir omlet khai chiao ( khai yağ kızarmış anlamına gelen ” yumurta ” , ve Chiao anlam ) dövülmüş yumurta karışımı derin bir vokta bitkisel yağda yapılır, üzerine 1-2 bardak dolusu haşlanmış pirinç ile servis edilir. Çanak genellikle Sriracha sos ile servis edilir . Bu yemeğin bir varyasyonu khai chiao songkhrueang , düz yumurta omlet et ve sebze tavada ile birlikte servis edilir. Yine Tai omletinin başka bir türü kai yat sai , kelimenin tam anlamıyla “doldurma ile dolu yumurta” olarak tanımlanır .
Hangtown omleti kızartma , pastırma ve ekmekli istiridye içeren, altına hücum sırasında Placerville, California kökenli alışılmadık bir omlettir.
Malezya ve Endonezya’da yapılan; “Telur dadar” denilen omlet ise biber ve soğan ile tavada yumurta oluşan genellikle pirinç ile yenen bir düz , omlet benzeri yemektir.
Filipinler’de omlet için kullanılan terim olan torta -Meksika torta ( sandviç ) , İtalyan torta ( pasta ) veya İspanyolca torta ( kek) ile karıştırılmamalıdır . Genellikle kahvaltıda, çeşitli dolgular, ızgara patlıcan , doğranmış veya rendelenmiş domuz ve sığır gibi soğan , sarımsak , domates , sığır konservesi , patates , biber , kuru üzüm ve muhtemelen önceki günün yemek artıkları dahil olmak üzere yapılır . İçinde veya yanında sarımsak, kızarmış pirinç ve muz ketçap ile servis edilir .
İsraik omleti Matzah brei kızartmadan önce çırpılmış yumurta içine ufalanmış Hamursuz karıştırma dayanan bilinen Aşkenaz Yahudi omleti çeşididir. Çok gevrektir , ağır bir omlettir. Süt kullanımı isteğe bağlıdır ve birçok Matzah brei tarifleri, tatlı (şeker ekleyerek) kullanılarak yapılır .
Menemen ve Yumurtalar
Sahanda yumurtalar, menemenler… Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan sahanda yumurta çeşitleri ve menemen ile güne sağlıklı bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Sabah kahvaltısında yemediniz mi? Sorun değil… Dilediğiniz saatte beğenerek yapacağınız tereyağlı menemen ve tereyağlı yumurtalar sizi bekliyor.
Sahanda Yumurta ve Menemen çeşitleri (kahvaltıda yumurta yapma çeşitleri)
- Sahanda Yumurta
- Sahanda Sucuklu Yumurta
- Menemen (Halk arasında melemen olarak da bilinir)
Çok pratik ve kolay hazırlanan basit yumurtalı yemeklerin tarifini burada yapmaya gerek görmüyoruz.
Tostlar
Kaşarlı, sucuklu, karışık tostlar. Gerek sabah kahvaltısı ve gerekse öğle yemekleri için hafif atıştırmak için ideal yiyecekler. Tost çeşitleri yetişkinler ve çocukların en beğendiği yiyeceklerden olu, pratik ve hafif yemekler kapsamındadır.
Tost Çeşitleri
Sitemizin tarifini hazırladığı tereyağlı tostlar hem doyurucu hem besleyici… Daha önce böyle lezizini yememiştiniz…
Kolay Tost tarifleri (nasıl yapılacağını bildiğinizi farzettiğimizden sadece içinde kullanılacak malzemeler açısından önerilerde bulunulmuştur) :
- Kaşar ve Domatesli Tost (Seçeceğiniz ekmek türü ile)
- Beyaz Peynir ve Domatesli Tost
- Karışık Tost (Kaşar peyniri ve sucuk ile)
- Special Toast (Özel tost: Kaşar peyniri, dana jambon, salam, sucuk ve domates ile)
Sandviçler
Soğuk sandviçler, sıcak sanviçler… Hellimli, Peynirli, Kaşarlı, Janbonlu, Izgara tavuklu, ton balıklı sandviç çeşitleri ile harika bir kahvaltı sizi bekliyor. Kahvaltıda değil öğle yemeğinde de pratik ve kolay, sıcak-soğuk sandviçleri deneyebilirsiniz…
Çeşitli Sandviç Tarifleri (Sandviçe ne konulur diye kararsız kaldıysanız, işte size içine ne konulacağına dair öneriler) :
Hellim Peynirli Sandviç (Soğuk) : Domates, köz biber, siyah zeytin, Akdeniz yeşillikleri ve pesto sos ile
Beyaz Peynir ve Domatesli Sandviç (Soğuk) : Akdeniz yeşillikleri ile
Kaşar ve Dana Jambon ve Domatesli Sandviç (Soğuk) : Akdeniz yeşillikleri ile
Karışık Peynirli Sandviç (Soğuk) : Kepekli panini ekmeğine; 3 çeşit peynir ve Akdeniz yeşillikleri ile
Izgara Tavuklu Sandviç (Sıcak) : Akdeniz yeşillikleri, domates, kornişon turşu, siyah zeytin ve dip sos ile
Ton Balıklı Sandviç (Soğuk) : Çapata ekmeğine; Akdeniz yeşillikleri, ton balığı, mısır, siyah zeytin, köz biber, kornişon turşu ve ballı hardal sos ile servis edilir.
Kahvaltı Çeşitleri
Uluslararası kahvaltı çeşitleri ve çeşitli dünya mutfaklarından popüler kahvaltı türleri karşılaştırması:
Kahvaltı türleri açısından öncelikli olarak Türkiye’de iki tür kahvaltı sunuluduğunu (zaman açısından ise erken kahvaltı, geç kahvaltı yani branç) belirtelim. Bunlar;
- Özel Kahvaltı (Kallavi kahvaltı da denir)
- Klasik Kahvaltı

Kahvaltı
Milletlerarası Kahvaltı Kültürüne bir bakış :
İngiliz kahvaltısı başka hiçbir şeyi aratmayacak kadar zengin ve “ağır” olup, meyve suyu, yumurta, jambon veya beykın veya sosis gibi yağda pişmiş bir et, tatlı kuru fasulye, kızarmış domates, kızarmış tost ekmeği başta olmak üzere ekmek çeşitleri, reçel, marmelat ve çaydan oluşur. İngiliz kahvaltısının zıttı olarak diğer çok ünlü kahvaltı çeşidi ise “Continental” denilen Kıta Avrupası kahvaltısı ise çok “hafif” bir kahvaltı çeşididir. İçeriğinde ekmek ve unlu mamüllerden bir ya da birkaç ürün, örneğin kruasan, roll ya da Danish ile kahve veya çay ve reçel bulunmaktadır. Hollanda ve İskandinavya kahvaltı kültüründe ise ek olarak peynir ve meyve suyu da bulunur. Dünyadaki bütün otellerde en fazla bu iki kahvaltı çeşidine rastlanır.
İngiliz kahvaltısı çok keyifli bir kahvaltı türü olmasına rağmen “kızartma” ağırlıklı olması nedeni ile sağlıksız, kontinental kahvaltı ise hafif olmasına karşın çok zayıf bir menüye sahiptir.
Geleneksel Türk kahvaltısı ise hem zengin ve hem de oldukça sağlıklıdır. Bu özellikleri sebebiyle de tüm otel ve restoranlarımız tarafından tercih edilen “Türk kahvaltı menüsü genellikle hafif olup, çay, beyaz peynir, ekmek, yumurta, reçel ya da bal ile zeytin” yiyeceklerinden oluşur. Kahvaltı kelimesinin kökeni ise Türkçe’de kahvealtı kelimesi olup, kahveden önce yenilen yiyecek olarak tanımlanabilir.