Değişik Hamsi buğulama
Tereyağlı Ton Balığı
Peynirli Poğaça Tarifi
Uçan Kurabiye Tarifi
İstanbul usulü midye dolması tarifi
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Spagetti Bolonez
İtalyan klasik spagettilerinden Spagetti Bolonez (Spaghetti Bolognese)* bolonez soslu spagetti makarna olarak yemek menüsünde harika domatesli bolonez sosu ile sizleri bekliyor…
* Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen Spagetti bolonez, Esparguete à bolonhesa, spaghetti bolognaise isimleri ile de bilininir.
İtalyanca adı “Ragu alla Bolognese” olan ve Türkçe’ye Fransızca adı olan “Sause bolognaise” kelimesinden gelen bolonez soslu spagetti, 18.ci yüzyıl Imola-Bologna-İtalya kökenli bu makarna türü et bazlı bir sosa sahip olup, genellikle kıyma tercih edilir. Spagetti blonez için 1982 senesinde İtalyan Mutfak Akademisi orjinal tarifi açıklamış olmasına rağmen bugün birçok farklı tarife de rastlanılmaktadır. Uluslararası basın, İtalyan Mutfak Akdemisinin tarifini kaynak gösterip orjinalinde tagliatelle tipi makarna ile hazırlanan bu yemeği genellikle ‘Spagetti alla Bolognese’ olarak isimlendirmişlerdir. 17 Ocak 2010 tarihinde 50 ülkeden 450 İtalyan şef bu yemeğin tagliatelle ile hazırlanan orjinal tarifine yer vermişlerdir.
Kıymalı domatesli bolonez sosu, Al dente pişirilen spagetti veya tagliatelle makarnanın üzerinde veya Bolognalıların yaptığı gibi makarna ile karıştırılmak ve üzerine parmesan rendesi yapılarak servis edilir.
Börekler
Enfes börekler ; Geleneksel Türk mutfağının özel lezzetlerinden olan börekler Türk restaurant aşçıları tarafından özel olarak, tüm hijyen şartlarına uyarak hazırlanıyor ve sıcak sıcak servis ediliyor…

- Patatesli Gül Böreği
- Kıymalı Gül Böreği
- Peynirli Rulo Böreği
- Peynirli Sigara Böreği
- Ispanaklı Peynirli Tepsi Böreği.
(*) Böreğin tarihçesi: “Börek” ismi Orta Asya’dan gelir. İlk peynirli böreği kendi tarifiyle yaptıran Uygur Beyi Buğra’dan alıyor adını. “Buğra Bey’e ait” anlamına gelir “büğrek”.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde meşhur olan börek, Balkan Ülkelerinde de yaygın olarak yapılan bir hamurişidir. Hammadesi yufka veya açılmış hamur olan börekler; İsteğe göre yufkanın içine kıyma, patates, ıspanak, peynir veya çeşitli sebzeler konularak hazırlanır.
Evliya Çelebi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Marianna Yerasimos’a göre, Osmanlı mutfak kültüründe böreklerin altın çağı, daha doğrusu altın çağının başlangıcı 17. yüzyıl. Daha önceki yüzyıllarda çarşı fırınlarında pişen yağlı hamurdan ve 600 gram civarında etli ve soğanlı ‘bazar börek’ten başka börek pek yokken; 17. yüzyıl ortalarında sarayın paşalara sunduğu ziyafetlerde, üst düzey Osmanlılar’ın dost toplantılarında ve ‘Seyahatname’de çeşitli böreklerle karşılarız.
Yerasimos, Evliya Çelebi’nin notlarından hareketle börek çeşitlerini şöyle anlatıyor: “1648-1664 yılları arasında saray ziyafetlerinde sunulan börek çeşitleri: Börek-i sini (tavuklu), börek-i sini (dil peynirli-kaymaklı), börek-i fincan, börek-i kalye (kızartma), börek-i hürde (küçük kıymalı), börek-i pazar (peynirli-kaymaklı), börek-i kıymalı, börek-i tencere (tavuk veya koyun etli), börek-i bohça, börek-i Arnavud, börek-i tutmaç, börek-i çömlek aşı, börek-i sini (tavuklu-kıymalı), börek-i kaba…
Bir yüzyıl sonra Osmanlı dünyasını iyi tanıyan D’Ohsson şöyle aktarıyor; “Türklerin çok sevdiği ‘muazzam büyüklükteki, kat kat yapraklı’ böreklerin ustası çoğu Arap olan aşçılardır.” Evliya’nın İstanbul dışında, özellikle küçük kentlerde tüketilen yirmiden fazla böreği kaydetmesi, börek kültürünün imparatorluk çapında yaygınlığını gösterir. Börek çeşitleri arasında en yaygın olanı tavuk böreğidir. Payitahttaki saray mutfağının tercihiyle taşra mutfaklarının tercihi örtüşmektedir. İkinci sıradaysa keklik böreği vardır. Keklik göçünün güzergâhındaki yörelerde, yılda bir ya da iki kez avlanan binlerce kekliğin kebabı, yahnisi, pilavı yapıldığı gibi böreği de yapılırdı.
OSMANLI BÖREK ÇEŞİTLERİ – Ballı Börek – Konya, Temeşvar (Romanya) – Bıldırcın Böreği – İnebahtı (Nafpaktos-Yunanistan) – Biberli Börek – Kayseri – Çiriş Böreği – Erzurum – Hapsi (hamsi) Böreği – Trabzon – Kabak Böreği – Malkara – Kaymak Böreği – Kayseri, Temeşvar (Romanya), – Keklik Böreği – Bitlis, Van, Anabolu (Nafplion-Yunanistan), İnebahtı (Nafpaktos- Yunanistan), Komoştovar – Peynirli Börek – Eğri (Gjirokaster-Arnavutluk), Arnavud Belgradı (Berat) – Lahm-ı Acînli Börek (Etli Börek) – Şam – Mekik Böreği (Baharatlı) – Manisa – Mutabbak Börek /Tereyağlı Mutabbak Börek – İstanbul, Kahire, Manfalut (Mısır), Kayseri – Peynirli Börek – Şam – Sini Börekleri – İstanbul – Şam Börekleri – İstanbul – Tabla Börekleri – İstanbul – Tavuk Böreği – Tebriz, Bayburt, Sivas, Tire, Eski Zağra (Bulgaristan), Saraybosna, Yanya (Yunanistan), Arnavud Belgradı (Berat) – Turaç Böreği – Gazvin (İran) – Yumurtalı Börek – Manfalut (Mısır), – Yumurtalı Tava Böreği – Arnavud Belgradı (Berat)
Enginar Oturtma tarifi
ENGİNAR OTURTMA
Malzemesi
6 adet enginar,
300 gram kıyma,
1 adet orta boy kuru soğan,
çeyrek paket margarin,
2 adet orta boy domates,
1 çorba kaşığı domates salçası,
yeterince tuz, karabiber.
Enginarı haşlamak için:
1 adet limon,
2 litre et suyu ya da su.
Enginar oturtma tarifi :
Enginarları, saplarını kesip ayıkladıktan sonra limonlu ve tuzlu suda haşlayın. Başka bir kapta ince kıyım kuru soğanları margarin yağında pembeleştirip kıymayı ilave edin. Biraz kavurduktan sonra bir kaşık salçayla 1-2 dakika daha kavurun. Kabuğu soyulmuş ve kuşbaşı kesilmiş bir adet domatesi de ekleyip baharatlarını koyun. Bir bardak su ilave edip bir taşım kaynatın. Sonra, tel süzgeçten suyunu süzün ama süzdüğünüz suyu atmayın. Enginarları çukur kısımları yukarı gelecek şekilde bir tepsiye dizin. İçine suyunu süzdüğünüz kıymayı doldurup son kalan domatesleri de yuvarlak dilimler halinde kesip kıymanın üzerine koyun. Süzdüğünüz kıymanın suyunu tepsinin içine döküp doğru fırına sürün. Üzerine koyduğunuz domatesler biraz kızarınca, fırından çıkartıp sıcak sıcak servis yapın.
Kolay Yalancı İçli Köfte Böreği Yapımı
Kolay Yalancı İçli Köfte Böreği
Malzemeler;
- 4 Adet yufka
- 600 Gr. kıyma
- 3-4 Adet kuru soğan
- 3/4 çay bardağı ince bulgur
- 1/2 Su bardağı iri parçalanmış ceviz
- 1,5 Su bardağı süt
- 1/4 Çay bardağı sıvı yağ
- Karabiber, tuz
- 2 Adet yumurta
- Galete unu
Tarifi;
Soğanlar rendelenir, kıyma ile beraber kavrulur. Bulgur bir kap içerisinde sıcak su dökülerek demlendirilir. Demlenen bulgura iri parçalanmış ceviz, tuz,karabiber ve arzu ettiğiniz baharat eklenir. En son kavrulmuş kıyma ilave edilerek karıştırılır. Süt ile yağ çırpılır. 1. Yufkaya yağlı karışım iyice sürülüp üzerine 2.yufka serilir ve yağlı karışımdan sürülür. 8 Eşit parçaya bölünür. Her bir parçanın üzerine hazırladığımız malzemeden konularak iri sigara böreği şeklinde sarılır. 3. ve 4. yufkalarda aynı şekilde hazırlanır. Hazırlanan börekler önce yumurtaya daha sonra galete ununa bulanarak kızartılır. İstenirse fırında da pişirilebilir daha hafif olacaktır. Afiyet Olsun.