Kolay Yemek Tarifleri

Her çeşit resimli yemek tarifi, hem de ev yapımı.

Değişik Hamsi buğulama

Eklenme: Nisan 26th, 2019 - 01:04 amYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Değişik Hamsi buğulama tarifi Daha önce Hamsi Buğulama Tarifi vermiştik. Bu ona çok benzeyen biraz daha farklı malzeme ve vitamin açısından zenginleştirilmiş hali:) Versiyon atladı buğulamamız ...
tamamını oku

Tereyağlı Ton Balığı

Eklenme: Nisan 25th, 2019 - 09:04 pmYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Tereyağlı Ton Balığı Kolay mı kolay bir tarif Tereyağlı Ton Balığı Tarifi… Doktorlar sürekli balık tüketmemizi söylüyorlar. En azından haftada 2 mutlaka balık yemeliyiz. Ton balığını ...
tamamını oku

İstanbul usulü midye dolması tarifi

Eklenme: Ocak 15th, 2010 - 06:01 pm Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
4 kişilik İstanbul usulü midye dolması Malzemesi: 16 tane midye 1 su bardağı pirinç 9 tane orta boy kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı kuşüzümü 1 çorba kaşığı çamfıstığı 1.5 su bardağı ...
tamamını oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Eklenme: Kasım 20th, 2008 - 03:11 am Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması: * Malzemeleri tek tek saymadık, tarifi okudukça neler gerektiğini göreceksiniz. 30 adet kuru patlıcan için; 6 adet orta boy kurusoğan minik minik doğranacak, zeytinyağı ...
tamamını oku
Etiket: ‘Makarna’

Makarna Çeşitleri

Makarna çeşitleri  (Sitede tanıtımı ve tarifi yapılmış makarna türleri yanlarında işaretlenmiş olup, bu yazı sadece makarna çeşitleri hakkında bilgilendirme amacıyla yazılmıştır.)

Resim: Makarna Çeşitleri

 

Makarna Türleri:
Agnolotti : Ravioli’ye benzemektedir.
Calciuni: Kızartılmış ravioli.
Cannelloni: Büyük boru şeklinde ravioli.
Cappellini: Çok ince çubuk makarna.
Conchiglie: Deniz kabuğu biçiminde makarna.
Farfalle: Kelebek ya da kurdele şeklinde makarna.
Fettuccine:Geniş enli çubuk makarna – Mönü: Tavuklu Fettuccine
Fusilli: Burgu makarna.
Gnocchi: Patetesli yuvarlak makarna.
Lasagne: Geniş düz ince makarna (Lazanya).
Linguine: Kalınlığı farklı uzun makarna.
Maccheroni: Boru makarna.
Orecchiette: Kulak şeklinde makarna.
Pappardelle: Geniş uzun çubuk makarna.
Penne: Kısa düz geniş makarna. Mönü: Közlenmiş Patlıcanlı ve Kremalı Penne
Ravioli: Mantı benzeri doldurulmuş makarna. Menü: 5 Peynirli Ravioli
Rigatoni : Kısa, geniş makarna.
Spaghetti:İnce uzun çubuk makarna. Spagetti BolonezSpagetti Napoliten – Kepekli Sebzeli Spagetti
Tagliatelle: Uzun, düz makarna.
Tortellini: Doldurulmuş makarna. Mönü: 3 Renkli & 3 Peynirli Tortellini

Spagetti Napoliten

Spagetti Napoliten * Harika ve leziz napoliten soslu spagetti menüsü ile denemeye değer diğer bir tad. Etsiz Domates soslu napoliten spagetti İtalyan mutfağının eşsiz lezzetiyle sizleri bekliyor…

 

Spagetti Napoliten : Parmesan peyniri ve domates sosu ile hazırlanır.

* Spagetti Napoliten adını İtalya’nın Napoli (Naples) şehrinden almıştır. İtalyan yemekleri arasında Neapolitan ragù ragù napoletano veya ragù alla napoletana adı ile bilinen Napoliten Spagetti makarna,  spagettinin üzerine napoliten sosu olarak bilinen zeytinyağlı, domatesli bir sosun konulması ile yapılmakla birlikte dünya mutfaklarında değişik şekillerde de yapılmaktadır. Örneğin ragù guardaporta (doorman’s ragù) gibi. İtalya’da beyaz veya kırmızı şarap da kullanılabilen napoliten sosta süt veya krema bulunmamaktadır. Bu haliyle spagetti bolonezden ayrılan Spagetti Napoliten, Japon mutfağında ketçap yeşil biber ve mantar ile (Spagetti NapoRitan) yapılabildiği gibi Amerikan mutfağında et parçaları, brokoli ve Sunday Gravy denilen domates sosu ile de hazırlanmaktadır.

Spagetti Bolonez

İtalyan klasik spagettilerinden Spagetti Bolonez (Spaghetti Bolognese)* bolonez soslu spagetti makarna olarak yemek menüsünde harika domatesli bolonez sosu ile sizleri bekliyor…

spagetti bolonez soslu

Spagetti Bolonez : Kıyma ve domates sosu (bolonez) ile hazırlanır.

 

* Özellikle çocuklar tarafından çok sevilen Spagetti bolonez, Esparguete à bolonhesa, spaghetti bolognaise isimleri ile de bilininir.

İtalyanca adı “Ragu alla Bolognese” olan ve Türkçe’ye Fransızca adı olan “Sause bolognaise” kelimesinden gelen bolonez soslu spagetti, 18.ci yüzyıl Imola-Bologna-İtalya kökenli bu makarna türü et bazlı bir sosa sahip olup, genellikle kıyma tercih edilir. Spagetti blonez için 1982 senesinde İtalyan Mutfak Akademisi orjinal tarifi açıklamış olmasına rağmen bugün birçok farklı tarife de rastlanılmaktadır. Uluslararası basın, İtalyan Mutfak Akdemisinin tarifini kaynak gösterip orjinalinde tagliatelle tipi makarna ile hazırlanan bu yemeği genellikle ‘Spagetti alla Bolognese’ olarak isimlendirmişlerdir. 17 Ocak 2010 tarihinde 50 ülkeden 450 İtalyan şef bu yemeğin tagliatelle ile hazırlanan orjinal tarifine yer vermişlerdir.

Kıymalı domatesli bolonez sosu, Al dente pişirilen spagetti veya tagliatelle makarnanın üzerinde veya Bolognalıların yaptığı gibi  makarna ile karıştırılmak ve üzerine parmesan rendesi yapılarak servis edilir.

5 Peynirli Ravioli

5 Peynirli Ravioli: Türk mantısına benzeyen, İtalyan yemekleri içerisinde özel bir önemi olan ravioli (ravyoli)*  son zamanlarda 5 Peynirli Ravioli olarak damak zevkinize sunuluyor.

peynirli ravioli

5 peynirli ravioli

Tarifi : 5 Peynirli Ravioli  : 5 Peynir (Gorgonzola, Gruyere, Raclette, Ricotta ve Sbrinz) Fesleğen, Siyah zeytin, renkli biberler ve krema sosu ile hazırlanıp, servis edilmektedir.

Ravioli nedir?

Ravioli italyan mutfağına ait bir çeşit makarna türü olup, İtalyan mantısı olarak da nitelendirilebilir. İtalyanlar bu yemeğin adını, İtalyanca’daki “ravvolgere” (sarmak, dolamak, kapatmak) fiilinden esinlenerek “ravioli” olarak belirlemişlerdir. Türk mantısından farkı ise hamurunda sirke ve bazen irmik kullanılması, maydanoz yerine fesleğen tercih edilmesi ve aralarındaki şekil farkıdır.  Mantıdan genelde daha büyüktür, genellikle dikdörtgen şeklinde olup, kenarları tırtıklıdır. Mantı gibi bohça biçiminde olmayıp, kare, dikdörtgen, üçgen, daire veya hilal şeklinde de üretilmektedir. Ravioli içine krema, kırmızı et kıymaları, balık, ıspanak, patates, enginar, kestane, bal kabağı, mantar veya her türlü sert peynir konulabilmektedir.

Ravioli yemeğinin tarihçesi ve kültürel yayılımı :

14.yy da Francesco di Marco Datini adlı Venedikli İtalyan tüccar tarafından tanıtılan Ravioli, Türk mutfağında “mantı” olarak bildiğimiz  yemeğin bir benzeri. Hamurun içine bir dizi besin koyarak kapatılması ve haşlanması ile yapılan, ancak içerisine konulan sosu ve gıdaları farklı olan benzer yemekler neredeyse tüm dünya mutfaklarında var. Mantı ve Ravioli’ye Yahudi mutfağında “Kreplach”, Hint mutfağında “Gujiya”,  Sicilya ve Malta’da “ravjul”,  Almanya’da “maultaschen”, Rusya’da “pelmeni”, Asya mutfağında “Samosa”,  Ukrayna’da “varenyky”, Lübnan’da “shishbarak”, Çin mutfağında “jiaozi veya wonton” denilmekte. Türk mantısına en çok benzeyeni ise yoğurt konulduğu için Lübnan shishbarak yemeğidir.

Közlenmiş Patlıcanlı ve Kremalı Penne

İtalyan mutfağının lezzetli makarna yemeklerinden Penne *, Közlenmiş Patlıcanlı ve Kremalı Penne olarak da hazırlanır.

Közlenmiş Patlıcanlı – Kremalı Penne

Közlenmiş Patlıcanlı & Kremalı Penne – Parmesan peyniri, Közlenmiş Patlıcan, Sarmısak ve özel krema ile hazırlanır ve servis edilir.

(*) Penne nedir? Penne boru şeklindeki düdük makarna benzeri, uçları diklemesene değil, diyagonal kesilmiş, üzerinde boyuna çizgiler bulunan, İngilizce karşılığı kalem makarna da denilebilecek İtalya kökenli bir yiyecektir. Aslında 3-4 santim boyunda, diyagonal olarak kesilmiş bütün makarnalar pennedir. Kesiti genelde elips şeklindedir.

Penne çeşitleri:

  • Penne rigate (çizgili penne)
  • Penne lisce (düz penne)
  • Mezze penne rigate (çizgili yarım penne)

İtalyan mutfağında pennenin biraz büyüğüne Pennoni, daha da büyüğüne Mostaccioli denir.

İtalyan aşçıları, penneyi geleneksel olarak al dente  (İtalyanca “ısırmak için sert” ), yani çok yumuşak olmayacak şekilde pişirilmesi gerektiğini belirtmektedirler.)

Yemek olarak ülkemizde en çok bilinen iki çeşidi Patlıcanlı penne ve  biberli pennedir. Penne farklı soslarla hazirlanabilir. En popüleri acılı domates soslu  “penne arabbiata”dir.  (Arabbiata’nın Arap ile bir ilgisi bulunmayıp, kızgın ya da acı demektir. Italyanca’da La vita e bella da bu anlamda kullanılmaktadır.)

Tavuklu Fettuccine

Kremalı sosu ve mantar ile birlikte yenilebilecek Tavuklu Fettucine. İtalyan mutfağının en güzel makarna türü olan fettucine (*) tavuklu fettucine olarak karşınızda…

Tavuklu Fettuccine : Mantar, renkli biberler, krema ve maydanoz ile hazırlanır.

(*) Fettuccine nedir? İtalyan makarna çeşitlerinden olan Fettucine, Türk geleneksel mutfağındaki erişte benzeri bir yiyecektir. Yassı ve enli bir yapıya sahip fettucine, spagetti boyunda kesilmiş erişte olarak da tanımlanabilir. Tagliatelli ile sıklıkla karıştırılan makarna çeşidi olup, fettuccine daha ince olup, suya daha dirençlidir. Pişirildikten sonra soğuk suya maruz bırakılmaması, kalın olan yapısının ağzınızda hamur-sakız karışımı bir biçime dönüşmemesi açısından çok önemlidir. Sudan çıkarır çıkarmaz soslanması lezzet açısından gereklidir. İtalya’da genellikle iki tür fettuccini revaçta olup, bunlar; kırmızı etli sugo d’umido (beef ragù) ve tavuk etli ragù di pollo (chicken ragù) dur. Amerikada ise Fettuccine Alfredo oldukça popüler olarak tüketilmektedir.

Tavuklu Sebzeli Noodle

Çin mutfağının kolay, çabuk hazırlanan leziz makarna türü Noodle, Çinli aşçılarının hünerli elleri ile Tavuklu ve Sebzeli Noodle olarak da hazırlanır. Tavuklu sebzeli Noodle, özel hazırlanan sosu ile farklı bir lezzet sunuyor.

Tavuklu ve Sebzeli Noodle : Tavuk ve Izgara sebzeler ile…

Noodle Nedir, Nasıl Bir yiyecektir? Son yıllarda Türkiye’de sıkça tüketilen Noodle bir Çin yemeği olup, “Çin Eriştesi” veya ‘Çin Makarnası’ olarak da nitelendirilebilir. Uzakdoğu mutfağı, Japon ve Çin lokantalarının ana yemeklerinden olan Noodle, durum buğdayından yapılır. Makarnaya çok benzeyen Noodle’ın şekli ince uzun veya kıvrım kıvrımdır. Orijinal Çin yemeği Noodle, wokta çok yüksek ısılarda pişirilir.

Çinliler tarafından günlük yaşam ve iş koşuşturmacısında kolayca hazırlanarak (bizdeki “çabuk çorba” gibi) yenilen bir yiyecek olması nedeniyle çok tercih edilmektedir.

Noodle’ın Türkiye’deki makarna ve erişteden farkı; Boyutu, hazırlanışı ve yenme biçimidir. Görünüm olarak ülkemizdeki spagetti makarnalara benzemekle birlikten çok daha ince ve kısa yapıdadır. Japonlar Noodle yemeğine kullandıkları buğdayın türüne göre farklı isimler takmışlardır. Karabuğday ile yapılana “soba”, bildiğimiz geleneksel buğday ile yapılana “udon”, Çin’den transfer edilene ise “ramen” noodle olarak adlandırılmaktadır.

Noodle nasıl yenilir? Sosu ile beraber sulu olarak veya çubukla yenilebilmektedir.

Noodle ve makarna arasındaki fark yapılış şeklinden kaynaklanır. Makarnadan daha ince ve kırılgan olup, pişme süresi çok daha hızlıdır.  Noodle, genellikle normal unla üretilir. Pirinç unundan ve çeşitli unlardan da noodle yapılır. Makarnadan farklı olarak pek çok farklı çeşide sahiptir. Çoğunda yumurta kullanılır. Bir ön pişirme sürecinden geçer.

Noodle, Akşam veya öğle yemeğine zaman ayıramayacak kadar meşgul olanlar için hızlı bir yiyecektir. Çin menşeili noodle, sulu, soğuk veya sıcak hazırlanaabildiği gibi soslarıyla, Soya filizi, mantar, sebze, deniz ürünleri, tavuk, kırmızı et gibi çeşitli ek malzemelerle yapılabilmekte, acı sos, soya sosu, çeşitli baharatlar eklenebilmektedir. .

Diğer bazı Noodle Çeşitleri: Yumurtalı Noodle, Tavuklu Noodle, Sebzeli Noodle, Kırmızı Etli Noodle, Pirinçli Noodle, Karidesli Noodle.

Kepekli Sebzeli Spagetti

İtalyan spagetti spesiyallerinden Kepekli Sebzeli Spagetti diyetine özen gösterenler için özel olarak hazırlanır. Etsiz, sebzeli spagetti lezzetini içindeki kabağı, havucu, kırmızı biberi ve özel spagetti makarnasından alıyor.

 

Kepekli Sebzeli Spagetti : Kabak, havuç ve kırmızı biber ile…

İtalya mutfağının vazgeçilmezi spagetti ve tarihçesi nedir? Spagetti 12.ci yüzyıl Güney İtalya orijinli, uzun, ince ve silindirik bir makarna (İtalyanca’da makarnaya pasta denilir) çeşidi olup, irmik, un ve su ile yapılan özel bir yiyecektir. İtalyan Spagetti makarna  geleneksel olarak uzunluğu 50 cm (20 inç) üretilmekle birlikte, 20 yüzyıl sonrası, bugünün modern İtalyan mutfakları için daha kısa olan 25-30 cm (10-12 inç) uzunluğunda üretilmektedir. İtalyan aşçılar, spagettilerin geleneksel olarak al dente spagetti  (İtalyanca “ısırmak için sert” demek olup, spagettinin çok yumuşak olmaması gerektiği vurgular.)

Fırında Kolay Makarna Tarifi

Fırında Kolay Makarna Tarifi

Malzemeler;

150 gr kaşar peyniri rendesi

1 paket kalın çubuk makarna
2 çorba kaşığı un

250 gr margarin
1 yumurta sansı 650 gr süt
Yapılışı
Makarnaları haşlayın. Margarini eritip, un ilave edin. Unun kokusu gidene dek pişirin, aldığı kadar süt katıp koyu muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Kaşar rendesinin bir kısmını ilave edin. Ateşten alınca yumurta sarısı ile çırpın. Makarnayı büyükçe bir tabağa boşaltıp, sosun yansı ile kanştırın. Üzerini kalan sos ve kaşar rendesi ile sıvayıp, önceden ısıttığınız kızgın fırına verin. Üzeri kızardığında, fırından alın, on dakika bekletip servis yapın.

Akdeniz Soslu Makarna Tarifi

Akdeniz Soslu Makarna Tarifi

Malzemeler:

1 paket spagetti 4 domates
5 sivribiber 200 gr zeytin
2-3 diş sarımsak 1 kaşık domates salçası
3-4 dal maydanoz 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

2 çorba kaşığı zeytinyağı tuz, kekik ,bir tutam nane

Yapılışı;
Spagettiyi paketin üzerindeki tarife göre haşlayın. Domatesleri rendeleyin, biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp ince ince doğrayın. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkarın, sarımsakları ezin.Yağsız tavada biberleri kavurup domatesleri ekleyerek pişirin. Suyunu çekince sarımsak, salça, tuz ve baharatları ekleyip karıştırın. Zeytinleri ilave edip ateşten alın. Maydanozu yıkayıp ince ince kıyın ve ayrı bir kapta kaşar peyniri ile karıştırın.

Spagettiyi süzüp servis tabağına alın. Üzerine önce domates sosunu ardından peynirli karışımı dökün ve zeytinyağını gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

 

 

  
  
Anasayfa |  Yemekler