Değişik Hamsi buğulama
Tereyağlı Ton Balığı
Peynirli Poğaça Tarifi
Uçan Kurabiye Tarifi
İstanbul usulü midye dolması tarifi
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Ziyafet sofrası nasıl hazırlanır?
Özel günler, davetler veya toplantılar için şık ve güzel bir sofra hazırlamak zevk meselesidir. Ancak sofra hazırlamanın da belirli kuralları ve püf noktaları vardır;
- Öncelikle yemek masasına uygun masa örtüsü seçilmeli, masaya pastel rengi keten, beyaz keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır. Çok renkli, alacalı bulacalı örtü kullanmak ciddi davetler için uygun bir seçim değildir. Masaya konulan örtü yere 30 cm.’den fazla sarkmamalı, oturanların ayaklarına dolanacak uzunlukta olmamasına dikkat edilmesi gereklidir.
- Sofrada uyum en önemli unsurdur. Yemek takımları, bardaklar, örtü ve diğer takımlar uyum içinde olmalıdır. Masanın ortasına yerleştirilecek bir çiçek düzenlemesi sofrayı daha güzel bir hale getir. Hatta çiçekler bile mümkünse yemek takımları ve masa örtüsü ile uyum içinde olmalıdır. Uyumlu bir renk skalası yaratmak sofrayı çok daha şık hale getirecektir.
- Tabaklar ikram edeceğiniz yemek mönüsüne uygun olarak yerleştirmelidir. Eğer mönüde çorba varsa çorba tabakları düz yemek tabaklarının üstüne konulmalıdır. Mönüde çorba yoksa ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar yerleştirilmelidir.
- Sofra hazırlanırken peçeteler titizlikle katlanarak yerleştirilmelidir. Çeşitli şekillerde katlanabilen peçeteler, arzunuza göre yine yemek takımlarına uygun halka biçimde bir peçetelik (yüzük şeklinde dekoratif peçetelikler) arasına konarak da sofralarda yerini alabilir.
Peçete katlama şekilleri:
Kare peçete yapmak:
Peçete her yöne bir kez katlanır. Sonra “kare” biçimine getirilir.
Üçgen peçete yapmak:
Peçete önce kare şekline getirilir. Sonra, ters köşeleri birleştirilerek “üçgen” şekili verilir.
Koni şeklinde peçete yapmak:
Peçete önce kare, sonra da üçgen şeklinde katlanarak dışarıda kalan ucu dik duracak şekilde konulur.
Çatal, kaşık ve bıçaklar:
Yemek takımları hakkındaki yazıda anlattığım düzene göre aşağıdaki şekilde yerleştirilir; Çatallar, kaşıklar ve bıçaklar kullanım amaçlarına göre dıştan başlayıp, içe doğru gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Tabağın sağına kaşık ve bıçak, soluna ise çatal konulmalı, bıçağın ağzı tabağa doğru dönük olmalıdır.
Tabaklar:
Ziyafet sofrası hazırlanırken masada; Servis tabağı, yemek tabağı, salata tabağı ve ekmek tabağı kullanılmalı, yukarıda da belirtildiği gibi yemek mönüsünde yer alan yemek ve yiyeceklere göre uygun tabaklar eklenmelidir.