Kolay Yemek Tarifleri

Her çeşit resimli yemek tarifi, hem de ev yapımı.

Değişik Hamsi buğulama

Eklenme: Nisan 26th, 2019 - 01:04 amYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Değişik Hamsi buğulama tarifi Daha önce Hamsi Buğulama Tarifi vermiştik. Bu ona çok benzeyen biraz daha farklı malzeme ve vitamin açısından zenginleştirilmiş hali:) Versiyon atladı buğulamamız ...
tamamını oku

Tereyağlı Ton Balığı

Eklenme: Nisan 25th, 2019 - 09:04 pmYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Tereyağlı Ton Balığı Kolay mı kolay bir tarif Tereyağlı Ton Balığı Tarifi… Doktorlar sürekli balık tüketmemizi söylüyorlar. En azından haftada 2 mutlaka balık yemeliyiz. Ton balığını ...
tamamını oku

İstanbul usulü midye dolması tarifi

Eklenme: Ocak 15th, 2010 - 06:01 pm Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
4 kişilik İstanbul usulü midye dolması Malzemesi: 16 tane midye 1 su bardağı pirinç 9 tane orta boy kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı kuşüzümü 1 çorba kaşığı çamfıstığı 1.5 su bardağı ...
tamamını oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Eklenme: Kasım 20th, 2008 - 03:11 am Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması: * Malzemeleri tek tek saymadık, tarifi okudukça neler gerektiğini göreceksiniz. 30 adet kuru patlıcan için; 6 adet orta boy kurusoğan minik minik doğranacak, zeytinyağı ...
tamamını oku
Etiket: ‘patates’

Hamsi Buğulama

Hamsi Buğulama

Siz de “denizden babacım çıksa yerim” diyenlerden misiniz ? Balığa bayılan ama kokusundan dolayı pişirmeye çekinenlerden misiniz? İşte size fırsat! Hamsi Buğulama yaparak evinizi buram buram balık kokusu sarmadan keyifle yiyebileceğimiz hamsi buğlama 🙂 Pınar Hanım’a teşekkür ediyoruz, Hamsi Buğulama’sı nefisti…

hamsi-bugulama

Malzemeler: 
1 kg kılçığı temizlenmiş hamsi
yarım limon dilimleri
1 patates
1 kuru soğan
Defne yaprağı, karabiber, pulbiber, tuz

Yapılışı:
1. Hamsilerimizi temizliyoruz. Kılçıklarını da çıkartıyoruz ve yıkıyoruz.
2. Yaklaşık 30cm çapındaki bir teflon tavaya, hamsilerimizin iç yüzü alta gelecek şekilde sırasıyla diziyoruz.
3. Üzerine halka halka doğradığımız soğanlarımızı koyuyoruz.
4. Soyup, parmak parmak doğradığımız patateslerimizi de üzerine koyuyoruz.
5. Limon dilimlerimizi de üzerine yerleştiriyoruz.
6. Birkaç defne yaprağı koyuyoruz. Baharatını ve tuzunu da ilave edip üzerini geçmeyecek kadar, malzemelerimiz içerisinde yüzeceği kadar sıcak su ilave ediyoruz.(1 su bardağı kadar).
7. Kapağını kapatıp kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte patatesler yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Afiyet Olsun 🙂

Püf Nokta: Pişirmek için içerisine çok su koymayın. Piştikten sonra dibinde az suyu olabilir ancak çok su olmayacak. Tavanın buharında pişecek diyebiliriz. Balıklar zaten en dipte olduğu için çabuk pişiyor. Patatesleri piştiği zaman tamamdır 😉 Yanına da salçalı bulgur pilavı ve bol salata… Mmmm , olsa da yesek 🙂 Yanında bulgur pilavı ve salatasıyla beraber 4 kişiyi çok rahat doyurabilir. Üzerine de tatlı olarak helva olmazsa olmazlarımızdan 😉

Aperatifler

Hafif, basit ama zengin aperatif çeşitleri ile ister diyet yapın ister iştah açıcı olarak ana yemeklerden önce tüketin *. Özellikle yemek öncesi aperatif yiyecekler ana yemeklere geçmeden önce size minik bir ziyafet sofrası sunar…

Aperatif Çeşitleri

Örnek bir basit Aperatif Mönüsü:

  • Baharatlı Elma Dilim Patates –  (Patates Ketçap ve mayonez ile)
  • Patates Tava – (Ketçap ve mayonez ile)
  • Soğan Halkası
  • Hafif Atıştırmalık Sepet – Nugat, sosis, elma dilim patates, sigara böreği, soğan halkası ve barbekü sos ile

* Aperatif ne demektir, tarihçesi nedir? Türkçe anlamı; ana yemekten önce iştah açmak için yenilen yemeklere ( ve-veya içeceklere) aperatif denilir. Aperatifler dünya restoran kültüründe daha ”hafif (basit)” yemek, başka bir ifade ile başlangıç yemeği (veya içeceği) anlamında kullanılmaktadır. Tarihçe:  Aperatif terimi ilk olarak 1846 yıllarında Fransız kimyager Joseph Dubonnet’in Malarya hastalığı için mücadele yöntemi olarak bir çeşit içecek formülünü kullanması ile Fransızcası “Apéritif” kelimesi ile litaratüre girmiştir. 19.yüzyılda Fransa’nın ardından İtalya’da tüketilmeye başlayan aperatifler,  Roma, Venedik, Floransa, Milano, Torino ve Napoli’nin popüler kafelerinde moda olmaya başlamış, 19.yy sonlarında tüm Avrupa’ya yayılmıştır. 1970′li yıllarda Atlantik’i geçen aperatifler, Amerika’da da yaygınlaşmış genellikle “happy our” olarak servis edilmiştir. Aperatif kavramına yemekten önce alınan içecekler girse de özellikle İtalya’da hafif yiyeceklerden oluşan atıştırmalık bir mönü olarak yaygınlaşmış olup, tüm dünyada kabul görmüş bir yemek terimi olarak kabul edilmiştir.

Börekler

Enfes börekler ; Geleneksel Türk mutfağının özel lezzetlerinden olan börekler Türk restaurant aşçıları tarafından özel olarak, tüm hijyen şartlarına uyarak hazırlanıyor ve sıcak sıcak servis ediliyor…

Börek çeşitleri aşağıdakilerle sınırlı olmasa da en bilinen börekler bunlar. (Diğer börekler için Börek Tarifleri bölümünü inceleyebilirsiniz.)
  • Patatesli Gül Böreği
  • Kıymalı Gül Böreği
  • Peynirli Rulo Böreği
  • Peynirli Sigara Böreği
  • Ispanaklı Peynirli Tepsi Böreği.

 

(*) Böreğin tarihçesi: “Börek” ismi Orta Asya’dan gelir. İlk peynirli böreği kendi tarifiyle yaptıran Uygur Beyi Buğra’dan alıyor adını. “Buğra Bey’e ait” anlamına gelir “büğrek”.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde meşhur olan börek, Balkan Ülkelerinde de yaygın olarak yapılan bir hamurişidir. Hammadesi yufka veya açılmış hamur olan börekler;  İsteğe göre yufkanın içine kıyma, patates, ıspanak, peynir veya çeşitli sebzeler konularak hazırlanır.

Evliya Çelebi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Marianna Yerasimos’a göre, Osmanlı mutfak kültüründe böreklerin altın çağı, daha doğrusu altın çağının başlangıcı 17. yüzyıl. Daha önceki yüzyıllarda çarşı fırınlarında pişen yağlı hamurdan ve 600 gram civarında etli ve soğanlı ‘bazar börek’ten başka börek pek yokken; 17. yüzyıl ortalarında sarayın paşalara sunduğu ziyafetlerde, üst düzey Osmanlılar’ın dost toplantılarında ve ‘Seyahatname’de çeşitli böreklerle karşılarız.

Yerasimos, Evliya Çelebi’nin notlarından hareketle börek çeşitlerini şöyle anlatıyor: “1648-1664 yılları arasında saray ziyafetlerinde sunulan börek çeşitleri: Börek-i sini (tavuklu), börek-i sini (dil peynirli-kaymaklı), börek-i fincan, börek-i kalye (kızartma), börek-i hürde (küçük kıymalı), börek-i pazar (peynirli-kaymaklı), börek-i kıymalı, börek-i tencere (tavuk veya koyun etli), börek-i bohça, börek-i Arnavud, börek-i tutmaç, börek-i çömlek aşı, börek-i sini (tavuklu-kıymalı), börek-i kaba…

Bir yüzyıl sonra Osmanlı dünyasını iyi tanıyan D’Ohsson şöyle aktarıyor; “Türklerin çok sevdiği ‘muazzam büyüklükteki, kat kat yapraklı’ böreklerin ustası çoğu Arap olan aşçılardır.” Evliya’nın İstanbul dışında, özellikle küçük kentlerde tüketilen yirmiden fazla böreği kaydetmesi, börek kültürünün imparatorluk çapında yaygınlığını gösterir. Börek çeşitleri arasında en yaygın olanı tavuk böreğidir. Payitahttaki saray mutfağının tercihiyle taşra mutfaklarının tercihi örtüşmektedir. İkinci sıradaysa keklik böreği vardır. Keklik göçünün güzergâhındaki yörelerde, yılda bir ya da iki kez avlanan binlerce kekliğin kebabı, yahnisi, pilavı yapıldığı gibi böreği de yapılırdı.

OSMANLI BÖREK ÇEŞİTLERİ – Ballı Börek – Konya, Temeşvar (Romanya) – Bıldırcın Böreği – İnebahtı (Nafpaktos-Yunanistan) – Biberli Börek – Kayseri – Çiriş Böreği – Erzurum – Hapsi (hamsi) Böreği – Trabzon – Kabak Böreği – Malkara – Kaymak Böreği – Kayseri, Temeşvar (Romanya), – Keklik Böreği – Bitlis, Van, Anabolu (Nafplion-Yunanistan), İnebahtı (Nafpaktos- Yunanistan), Komoştovar – Peynirli Börek – Eğri (Gjirokaster-Arnavutluk), Arnavud Belgradı (Berat) – Lahm-ı Acînli Börek (Etli Börek) – Şam – Mekik Böreği (Baharatlı) – Manisa – Mutabbak Börek /Tereyağlı Mutabbak Börek – İstanbul, Kahire, Manfalut (Mısır), Kayseri – Peynirli Börek – Şam – Sini Börekleri – İstanbul – Şam Börekleri – İstanbul – Tabla Börekleri – İstanbul – Tavuk Böreği – Tebriz, Bayburt, Sivas, Tire, Eski Zağra (Bulgaristan), Saraybosna, Yanya (Yunanistan), Arnavud Belgradı (Berat) – Turaç Böreği – Gazvin (İran) – Yumurtalı Börek – Manfalut (Mısır), – Yumurtalı Tava Böreği – Arnavud Belgradı (Berat)

Zeytinyağlı Enginar tarifi

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR

Malzemesi :

6 adet taze enginar,
3 adet patates,
1 adet havuç,
4 çorba kaşığı bezelye,
30 adet arpacık soğan,
1 su bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı toz şeker,
1 adet limon,
yarım demet dereotu,
yeterince tuz.
Zeytinyağlı enginar tarifi :

Ayıkladığınız enginarları unlu ve limonlu suda bekletirken diğer malzemeleri hazırlamaya başlayabilirsiniz. Önce, soyulmuş patatesleri tavla pulu şeklinde kesin. Soyulmuş havuçları kalın ise uzunlamasına ikiye bölerek, kalın değil ise verevine yani yan yan kesin. Enginarları, havuçları, arpacık soğanları ve patatesleri tencereye koyup, tuzunu serpin. Üzerine bir su bardağı zeytinyağı ile yarım limonun suyu, yeterince şeker ve enginarların üzerine yakın gelecek şekilde suyu ekleyip tencerenin kapağını örtün. Enginarların pişmesine yakın bezelyeleri de ilave edin. Yemek pişince ocağın altını kapatın. İnce ayıklanmış dereotlarını serpip, on dakika kadar demlendirip servis tabağına çıkartın. Arzuya göre en üstüne de dereotu serpebilirsiniz.

KOLAY PATATES SALATASI TARİFİ

Kolay Patates Salatası

Malzemeler;

  • 4  Adet orta boy patates
  • 3 Çorba kaşığı Süzme Yoğurt
  • 1 Çorba kaşığı mayonez
  • 1 Çorba kaşığı tatlı hardal
  • 6 Adet kornişon turşu
  • 1 Tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
  • Tuz

Yapılışı;

Patatesler haşlanır. Kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranır. Kornişon turşu da minik minik doğranır.

Süzme yoğurt,hardal,mayonez,tuz ve fesleğen ayrı bir yerde karıştırlıp patates ile harmanlanır.

Kolay Biberli Tavuk Tarifi

Kolay  Biberli Tavuk

Malzemeler;

  • 4 Adet Kemiksiz ızgaralık tavuk butu
  • 2 Adet orta boy patates
  • 1 Adet Kırmızı Biber
  • 1 Adet Çarliston Biber
  • Kekik
  • Tuz

Yapılışı;

Tavuk butları yıkandıktan sonra iri kuşbaşı doğranır, Çelik tencereye konur ve kahve ocağı yarım açılır.

arasıra karıştırarak tavuk etleri pişmeye bırakılır. Tavuk etleri pişmeye yakın kızartılacak şekilde kesilen

patatesler ve halka halka doğranan biberler ilave edilir ve bir kere karıştırılır. Patatesler yumuşadıktan sonra

kekik ve tuz ilave edilir, sıcak olarak servis edilir. Afiyet Olsun.

 

Bu güzel ve lezzetli tarif için Can dostum Nur Hayat Zümrüt’e çok teşekkürler.

Kırmızı Mercimekli Sebze Çorbası

Kırmızı Mercimekli Sebze Çorbası yapılışı

Malzemeler;

  • 1 Su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 Kahve fincanı pirinç (türk kah.)
  • 1/2 Kereviz.
  • 1 orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • 1 adet havuç
  • 1 Çorba kaşığı salça (dilerseniz biber salçası da koyabilirsiniz.
  • 1/2 demet maydonoz ve dereotu
  • Yeteri kadar su ve sıvı yağ
  • Tuz

Tarifi;

Mercimek ve Pirinç yıkanır derin bir tencereye aktarılır. Ardından sebzeler yıkanır ve kuşbaşı doğranır.

Dereotu maydonoz ilave edilir. Salça da ilave edilip iyice bir karıştırılır.

Ve son olarak da tuz ve suyu ilave edilip, pişmeye bırakılır. Mercimekler dağılıp sebzeler yumuşadıktan sonra yağ ilave edilip bir taşım kaynatılır. Pişme işlemi bittikten sonra blendırdan geçirilir.

Çorbanız hazır Afiyet Olsun.

Not. Ben suyu yaklaşık 8 – 9 su bardağı kadar koyuyorum.

  
  
Anasayfa |  Yemekler