Değişik Hamsi buğulama
Tereyağlı Ton Balığı
Peynirli Poğaça Tarifi
Uçan Kurabiye Tarifi
İstanbul usulü midye dolması tarifi
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Kuru Fasulye
Kuru Fasulye
Soğuk hava sıcak hava denmeden bizim evde yeniyor kuru fasulye 🙂 Yanında da pilav, ayran ya da cacık 🙂 Mmmmm 🙂

kuru-fasulye
Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye
1 kuru soğan
1-2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
bir tutam 7 baharat (Biber, Nane, Kekik, Sumak, Kimyon, Toz Biber, Çemen Unu içeriği olan çubuk şeklinde satılan baharat topluluğu )
Tuz
Yapılışı:
1. Bir gece akşamdan fasulyelerimizi yıkayıp sıcak suda ağzı kapalı bekletiyoruz.
2. Ertesi gün düdüklü tenceremize kuru soğanımızı doğruyoruz yağda hafif döndürüyoruz. Süzülmüş fasulyemizi de içine atıp bir iki karıştırıyoruz
3. Salçalarımızı ilave edip bir iki yine karıştırıyoruz. Bahratımızı, tuzumuzu ilave ediyoruz.
4. Soyulmuş sarımsaklarımızı, doğramadan ezdirip bütün halde içine atıyoruz.
5. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edip düdüklümüüzn kapağını kapatıyoruz.
6. Düdüklümüz ötmeye başalyınca altını kısıp fasulyelerimizi 30dk pişiriyoruz. Altını kapatıyoruz. Havası çıktıktan sonra servis edebiliriz.
Afiyet olsun 🙂
Püf nokta: Fasulyemizi mutlaka bir gece önceden ıslatalım. Pişrime süresi 30dk dedim ancak bu benim düdüklümün süresi 🙂 Sizinkisini, siz daha iyi bilirsiniz 🙂 Kuru fasulyeyi düdüklüde değil de, normal de pişirebilirsiniz. Ama ben düdüklüyü tercih ediyorum pratiklik açısından 🙂 Sarımsak da olurmuşmu diyebilir bazılarınız, ben vitamin açısından koyuyorum ama kokusu ve tadı da nefis. Hmm, yalnız pişerken biraz sarımsak kokabilir etraf , uyarmadı olmasın:)
Kayseri Mantısı
Türk mutfağının en ünlü yemeklerinden biridir kayseri mantısı. Sırrı parmak uçlarında gizli olan bu yapımı kolay olmayan yemeğin anavatanı Kayseri olarak bilinir.
Mantı Kayseri’de başka yapılır, tadı da bir başka olur. Eski dönemlerde, Kayseri’de anneler oğullarına kız beğenirken, mantıyı nasıl yaptığına bakarlarmış. Gelin adayı kaşığın içine ne kadar mantı tanesi sığdırırsa, o kadar yetenekli sayılırmış. Gelin adayı mantıyı reyhansız yaptıysa acemi sayılırmış. Çünkü, toplanan reyhan çiçeğinin yapraklarını özel olarak kurutup sumak ve naneyle birlikte üstüne serpmek köklü Kayseri adetidir.
Kayserililer, “Sizin Kayseri mantısı olarak yediğiniz yemek, bizim buralarda çorba diye yapılıyor. Küçük mantı taneleri salçalı, yağlı sosun içine atılır, üzerine sarmısaklı yoğurt konulur, sumak ve nane gezdirilir ve ekmekle yenilir.” derler.
Mantının hammaddesi un. Unun kalitesi de yemeğin lezzetini belirler. Zamanında, yetiştiği yöreye ve cinsine göre değişik buğday ve un çeşitleri varmış Kayseri’de. Sarıbursa denileni en kalitelisi imiş. Yörenin yakınlarındaki Uzunyayla’da yetişir, Çerkez asıllı vatandaşlar tarafından hasat edildiğinden Çerkez unu ismiyle de bilinirmiş. Özü çok iyi olan bu un, hamur ufacık yapıldığında bile parmaklar arasında kolayca şekil alırmış. Uzunyayla’da su değirmenlerinde öğüttükleri unlarını, siyah keçi kılından örülmüş çuvallara dolduran Çerkezler, at arabalarıyla ya da merkep sırtında üç dört gün süren bir yolculuk sonrasında Kayseri’ye ulaşır ve Katıroğlu Camii civarında mallarını satarlarmış. Evlerde ince elekten geçirilen bu özel un mantı, börek ve baklava yapımında kullanılırmış. 1950’li yıllara kadar bu böyle sürüp gitmiş. Günümüzde de iyi kaliteli unların üretildiği yörede, mantı ve börek yapımında en iyi unun kullanılması gelenek olarak sürüyor.
Mantı, küçük hamur parçacıklarının içine kıyma konularak yapılıyor. Kayserililer, mantının içine koydukları kıymaya mantı eti de diyorlar. Eskiden, eve gelen etin yağsız kısmından mantılık et ayrılırdı. Önce, ince ince kıyılan soğanın üzerine tuz ve kırmızı biber konularak et kütüğünün üzerinde satırla iyice ezilinceye kadar dövülür; daha sonra et eklenerek hepsi macun haline gelinceye kadar bu işlem sürdürülürdü. Günümüzde ise aynı işlem, yağsız kıymanın üzerine aynı malzemeler konularak gerçekleştirilir. Mantı hamurunun yumuşak olmaması gerekir. Aile fertlerinin sayısına göre bir ya da iki yumruk büyüklüğündeki hamur topağı yoğrulup 15-20 dakika süre ile dinlenmeye bırakılır. Ekmek tahtası veya düz bir yerde, oklava ile her tarafı eşit kalınlıkta olmak üzere açılır. 1-1.2 milimetre kalınlığında açılan bu hamurun üzerine un serpilerek tekrar oklavaya sarılır. Oklava bir ucundan çekilerek çıkartılır ve 1-1,5 santimetre genişliğinde dikdörtgen parçacıklar halinde kesilir. Bu parçacıklar tahtanın başka bir köşesine konup, kurumaması için de üzerine biraz un serpilir.
Kayseri mantısının doldurulması aşamasında kadınlar tüm maharetlerini gösterirler. Şerit haline getirilen hamurlar birer birer alınır, içine nohut tanesinden biraz küçük kıyma parçası konur, her iki elin baş ve işaret parmakları arasında, uçlar yanlarda biraz pay bırakılarak birleştirilir. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de hamur ve etin parmaklar arasında sıkılıp ezilmemesi. Mantı suda kaynatılarak pişirilir. Yeterli miktardaki su derince bir tencereye konur ki mantılar içinden süzülerek alınabilsin. Mantı taneleri, kaynayan suya birbirlerine yapışmayacak şekilde atılır. Mantı kaynarken oluşan köpüğün de alınması gerekir. Ateşin gücü azaltılarak yaklaşık 4-5 dakika, mantı morluğunu kaybedip ağarıncaya, hamur kokusu kayboluncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Kaynama süresi çok önemli. Çünkü, fazla kaynatılan hamur özünü kaybeder ve yumuşayıp dağılmaya başlar.
Mantı piştikten sonra ateşten indirilir, bir bardak kadar soğuk su dökülerek karıştırılır. 10-15 saniye içinde mantı taneleri dibe çöker, suyun fazlası süzülür ve bir tepsiye alınır. Şimdi sıra sosun hazırlanmasında: Ufak bir tavaya, mantı miktarına göre tereyağı konularak hafif bir duman çıkıncaya kadar ısıtılır. Önce bir miktar kırmızı biber atılır, daha sonra 1-2 kaşık salça ilave edilerek karıştırılır. Mantının suyundan da 3-4 kaşık eklenip tekrar karıştırılır. Mantı bu sosun içine atıldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt konur. Daha sonra arzuya göre sumak ve nane ilave edilebilir.
Değişik ve özel bir tarif için bkz.: Özel Kayseri mantısı tarifi .
KOLAY ÇERKEZ TAVUĞU TARİFİ
Kolay Çerkez Tavuğu
Malzemeler;
2 Adet tavuk göğsü
2-3 Dilim bayat ekmek
1/2 Su bardağı ceviz
4 Çorba kaşığı yoğurt
1 Çorba kaşığı mayonez
4 Diş sarımsak
Tarifi;
Tavuklar haşlanıp didilir. Bayet ekmek,sarımsak ve ceviz rondodan geçirilir. Yoğurt ve mayonez ayrı bir yerde karıştırılır ve diğer malzemelerde ilave edilip iyice harmanlanır. Katı olursa yoğurt ilave edebilirsiniz.
Servis tabağına alınır. Servis sırasında damaktadınıza göre üzerini pulbiber yada yağda yakılmış pulbiber ile
de servis edilebilir.
Özel Kereviz Salatası
Özel Kereviz salatası Tarifi
Malzemeler,
- 2 Adet iri kereviz.
- 1/2 Limon suyu
- 1 Su bardağı yoğurt
- 1 Çorba kaşığı mayonez (koyulmasa da olur)
- 4 diş sarımsak
- 2 Çorba kaşığı galete unu
- 1 küçük çay bardağı kaşar peynir rendesi
- 1 adet hint cevizi
- Tuz
- Ceviz içi
Tarifi;
Kerevizler soyulup limonlu suya rendelenir (kararmaması için) daha sonra suları elde sıkılarak derince bir
kaseye alınır. Üzerine, yoğurt,galete unu, dövülmüş sarımsak,dövülmüş ceviz içi, mayonez, kaşar peniri, tuz eklenir ve son olarak hint cevizi rendelenir.( Hint cevizi fazla olursa tadı acı olabilir. Dilerseniz kullamaya da bilirsiniz.)
bütün karışım harmanlanır ve aroması belirgin olsun diye 30 dakika dinlendirildikten sonra servis edilir.
Not; Kıvamı katı olursa yoğurt ilave edebilirsiniz, Sıvı olduğunu düşünürseniz de galete unu ilave edebilirsiniz.
Düdüklü Tencerede Bonfile
Düdüklü Tencerede Bonfile Tarifi
Malzemeler;
- 6 Dilim dövülmemiş bonfile
- 4 Diş sarımsak
- 6 Olgun domates
- Tuz ve karabiber
- sıvıyağ
- 2 Adet defne yaprağı
- 1 Su bardağından biraz az su
Tarifi;
Hafif yağlanmış teflon tavada etlerin rengi değişinceye kadar kızartılır. Düdüklü tencereye bir miktar yağ konur. Kızartılan bonfileler dizilir. Domateslerin kabukları soyulduktan sonra rondodan geçirilir ve etlerin
üzerine dökülür. En son doğranmış sarımsaklar, tuz karabiber ve su ilave edilir pişirilmeye bırakılır.
Tahinli Patlıcan Salatası Tarifi
Tahinli Patlıcan Salatası
Malzemeler:
- 4 Adet patlıcan
- 1/2 Su bardağı tahin
- 1/2 limon suyu
- 3 Diş sarımsak
- 1 Çorba kaşığı Tereyağı
- Bir miktar pul biber
Yapılışı;
- Patlıcanlar közlenir. Közlendikten sonra temizlenir.
- Küçük küçük doğranıp, bir çatal yardımıyla ezilir.
- İçine tahin ileva edilip, bir güzel karıştırılır,
- Limon suyu ve ezilmiş sarımsaklar da ilave edilip karıştırılır.
- Daha sonra tereyağda pulbiber yakılıp üzerine gezdirilir.
Not; Değişik bir tad, hem çaylarınızın yanında hem de meze olarak kullanabileceğiniz lezzetli bir salata.
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması:
* Malzemeleri tek tek saymadık, tarifi okudukça neler gerektiğini göreceksiniz.
- 30 adet kuru patlıcan için;
- 6 adet orta boy kurusoğan minik minik doğranacak, zeytinyağı ile sarartılacak.
- Her bir patlıcan için 1 tatlı karşığı silme pirinç hazırlanacak, yıkanıp süzülecek. Kavrulan soğana ilave edilecek.
- İçine 1 yemek kaşığı antep biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası ilave edilerek pirinçler kavrulacak.
- 1 küçük çay bardağı su ilave edilecek, kaynamaya başlayınca ateş kapatılacak,
- Kuru nane, kimyon, köfte baharı, karabiber, 7-8 diş ezilmiş sarımsak, 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
damak tadına göre istenirse limon suyu da ilave edilerek karıştırılacak, - Kuru patlıcanlar 1 akşam önceden soğuk su içerisine bırakılarak ertesi güne kadar ıslatılacak. Doldurulmadan önce 1-2 defa yıkanacak.
- Patlıcanlar hazırlanan harç ile doldurulacak, dikkat edilmesi gereken husus ağız kısımlarında 1 baş parmak genişliğinde boşluk bırakılarak yapıştırılacak.
- Hazırılanan dolmalar mümkünse geniş bir tencereye balık sırtı şeklinde tek sıra halinde dizilecek.
- Üzerine çıkmayacak kadar su ilave edilecek ve kaynamaya başlayınca kısık ateşte 20 dakika süresince pişirilecek.
İşte zeytinyağlı kuru patlıcan dolması yemeğiniz hazır, afiyet olsun.
Not: Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması tarifi Berrin’in…