Kolay Yemek Tarifleri

Her çeşit resimli yemek tarifi, hem de ev yapımı.

Değişik Hamsi buğulama

Eklenme: Nisan 26th, 2019 - 01:04 amYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Değişik Hamsi buğulama tarifi Daha önce Hamsi Buğulama Tarifi vermiştik. Bu ona çok benzeyen biraz daha farklı malzeme ve vitamin açısından zenginleştirilmiş hali:) Versiyon atladı buğulamamız ...
tamamını oku

Tereyağlı Ton Balığı

Eklenme: Nisan 25th, 2019 - 09:04 pmYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Tereyağlı Ton Balığı Kolay mı kolay bir tarif Tereyağlı Ton Balığı Tarifi… Doktorlar sürekli balık tüketmemizi söylüyorlar. En azından haftada 2 mutlaka balık yemeliyiz. Ton balığını ...
tamamını oku

İstanbul usulü midye dolması tarifi

Eklenme: Ocak 15th, 2010 - 06:01 pm Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
4 kişilik İstanbul usulü midye dolması Malzemesi: 16 tane midye 1 su bardağı pirinç 9 tane orta boy kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı kuşüzümü 1 çorba kaşığı çamfıstığı 1.5 su bardağı ...
tamamını oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Eklenme: Kasım 20th, 2008 - 03:11 am Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması: * Malzemeleri tek tek saymadık, tarifi okudukça neler gerektiğini göreceksiniz. 30 adet kuru patlıcan için; 6 adet orta boy kurusoğan minik minik doğranacak, zeytinyağı ...
tamamını oku
Etiket: ‘tereyağı’

Tereyağlı Etsiz Kuru Fasulye

Tereyağlı Etsiz Kuru Fasulye

Her zaman etli kuru fasulye yapacak değiliz ya… Bu sefer de şöyle göçmen usulü bir kuru fasulye yapalım, bol naneli… Bulgaristan göçmenlerinin genellikle yaptığı, etsiz olmasına rağmen kendine has hoş bir lezzeti vardır, Tereyağlı Kuru Fasulyenin! Bol nane atılır tereyağına… Kuru fasulyeyle buluşunca nefis olur.

Pişme suyu için normal su kullanmak yerine daha besleyici ve sağlıklı olması adına kemik suyu kullandım. Kısacık ondan da bahsedeyim. Kasaptan aldığım kemikleri kaynatıp pişiriyorum. Kemikleri ayırarak suyunu kaplara koyuyor ve donduruyorum. İhtiyaç olduğu zaman çorbalarda yemeklerde et suyu tableti kullanmak yerine bu şekilde kemik sularını kullanıyorum, tavsiye ederim.

Aynı zaman da pratik bir kuru fasulye tarifidir. Düdüklü tencerede ıslatarak şişmesini sağlıyor sonra da yarım saat içinde hazır olan hızlı kuru fasulye tarifidir.

tereyagli-etsiz-kuru-fasulye

Malzemeler:
2,5 su bardağı kuru fasulye
1,5 litre ıslatmak için su
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı biber salçası
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 çay bardağı zeytinyağı
Az karabiber, kırmızıbiber, tuz
5 su bardağı kemik suyu (et suyu)
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
1. Fasulyeleri yıkadıktan sonra düdüklüye koyun ve üzerine 1,5 litre suyu koyarak düdüklünün kapağını kapatın.
2. Düdüklü ses (fışıltı) çıkarmaya başladığı zaman altını kapatın ve 2,5 saat fasulyelerinizin şişmesi için bekleyin. 2,5 saat sonunda fasulyelerinizi süzün.
3. Soğanlarınızı yağda kavurun. Salçasını da ilave ederek biraz daha kavurun ve fasulyelerinizi de koyun bir iki daha kavurun. Karabiber ve kırmızı toz biberi de ilave edin.
4. Son olarak et suyunuzu koyun, tuzunu da atarak düdüklünüzü kapatın.
5. Düdüklünüz yine ses çıkarmaya başladığı zaman altını kısın. Altı kısık olarak 25 dakika pişirin.
6. Tereyağınızı eritin, altını kapatınca içine nane ve pul biber ilave edin.
7. Düdüklünüzün altını kapatıp, havası çıktıktan sonra açın ve fasulyenize tereyağınızı dökün.

Afiyet olsun

Püf Nokta:
Süreler kullandığım düdüklünün süreleridir. Herkesin kullandığı düdüklü farklılık gösterebilir.
Fasulyeyi geceden ıslamadığım zamanlar bu şekilde düdüklüde ıslatarak şişme işlemini yaptırıyorum. Pratik oluyor. Zaten neredeyse pişme kıvamına gelmiş oluyor.
Kemik suyunu önceden alıp kaynatmış ve buzluğa atmıştım. Çorba ve yemeklerde kullanıyorum. Et suyu tabletleri kullanmıyorum.
Fasulye de herkesin farklılık gösterebileceği için pişmesi için su ayarını yapınız.

Kayseri Mantısı

Türk mutfağının en ünlü yemeklerinden biridir kayseri mantısı. Sırrı parmak uçlarında gizli olan bu yapımı kolay olmayan yemeğin anavatanı Kayseri olarak bilinir.

Mantı Kayseri’de başka yapılır, tadı da bir başka olur. Eski dönemlerde, Kayseri’de anneler oğullarına kız beğenirken, mantıyı nasıl yaptığına bakarlarmış. Gelin adayı kaşığın içine ne kadar mantı tanesi sığdırırsa, o kadar yetenekli sayılırmış. Gelin adayı mantıyı reyhansız yaptıysa acemi sayılırmış. Çünkü, toplanan reyhan çiçeğinin yapraklarını özel olarak kurutup sumak ve naneyle birlikte üstüne serpmek köklü Kayseri adetidir.

Kayserililer, “Sizin Kayseri mantısı olarak yediğiniz yemek, bizim buralarda çorba diye yapılıyor. Küçük mantı taneleri salçalı, yağlı sosun içine atılır, üzerine sarmısaklı yoğurt konulur, sumak ve nane gezdirilir ve ekmekle yenilir.” derler.

Mantının hammaddesi un. Unun kalitesi de yemeğin lezzetini belirler. Zamanında, yetiştiği yöreye ve cinsine göre değişik buğday ve un çeşitleri varmış Kayseri’de. Sarıbursa denileni en kalitelisi imiş. Yörenin yakınlarındaki Uzunyayla’da yetişir, Çerkez asıllı vatandaşlar tarafından hasat edildiğinden Çerkez unu ismiyle de bilinirmiş. Özü çok iyi olan bu un, hamur ufacık yapıldığında bile parmaklar arasında kolayca şekil alırmış. Uzunyayla’da su değirmenlerinde öğüttükleri unlarını, siyah keçi kılından örülmüş çuvallara dolduran Çerkezler, at arabalarıyla ya da merkep sırtında üç dört gün süren bir yolculuk sonrasında Kayseri’ye ulaşır ve Katıroğlu Camii civarında mallarını satarlarmış. Evlerde ince elekten geçirilen bu özel un mantı, börek ve baklava yapımında kullanılırmış. 1950’li yıllara kadar bu böyle sürüp gitmiş. Günümüzde de iyi kaliteli unların üretildiği yörede, mantı ve börek yapımında en iyi unun kullanılması gelenek olarak sürüyor.

Mantı, küçük hamur parçacıklarının içine kıyma konularak yapılıyor. Kayserililer, mantının içine koydukları kıymaya mantı eti de diyorlar. Eskiden, eve gelen etin yağsız kısmından mantılık et ayrılırdı. Önce, ince ince kıyılan soğanın üzerine tuz ve kırmızı biber konularak et kütüğünün üzerinde satırla iyice ezilinceye kadar dövülür; daha sonra et eklenerek hepsi macun haline gelinceye kadar bu işlem sürdürülürdü. Günümüzde ise aynı işlem, yağsız kıymanın üzerine aynı malzemeler konularak gerçekleştirilir. Mantı hamurunun yumuşak olmaması gerekir. Aile fertlerinin sayısına göre bir ya da iki yumruk büyüklüğündeki hamur topağı yoğrulup 15-20 dakika süre ile dinlenmeye bırakılır. Ekmek tahtası veya düz bir yerde, oklava ile her tarafı eşit kalınlıkta olmak üzere açılır. 1-1.2 milimetre kalınlığında açılan bu hamurun üzerine un serpilerek tekrar oklavaya sarılır. Oklava bir ucundan çekilerek çıkartılır ve 1-1,5 santimetre genişliğinde dikdörtgen parçacıklar halinde kesilir. Bu parçacıklar tahtanın başka bir köşesine konup, kurumaması için de üzerine biraz un serpilir.

Kayseri mantısının doldurulması aşamasında kadınlar tüm maharetlerini gösterirler. Şerit haline getirilen hamurlar birer birer alınır, içine nohut tanesinden biraz küçük kıyma parçası konur, her iki elin baş ve işaret parmakları arasında, uçlar yanlarda biraz pay bırakılarak birleştirilir. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de hamur ve etin parmaklar arasında sıkılıp ezilmemesi. Mantı suda kaynatılarak pişirilir. Yeterli miktardaki su derince bir tencereye konur ki mantılar içinden süzülerek alınabilsin. Mantı taneleri, kaynayan suya birbirlerine yapışmayacak şekilde atılır. Mantı kaynarken oluşan köpüğün de alınması gerekir. Ateşin gücü azaltılarak yaklaşık 4-5 dakika, mantı morluğunu kaybedip ağarıncaya, hamur kokusu kayboluncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Kaynama süresi çok önemli. Çünkü, fazla kaynatılan hamur özünü kaybeder ve yumuşayıp dağılmaya başlar.

Mantı piştikten sonra ateşten indirilir, bir bardak kadar soğuk su dökülerek karıştırılır. 10-15 saniye içinde mantı taneleri dibe çöker, suyun fazlası süzülür ve bir tepsiye alınır. Şimdi sıra sosun hazırlanmasında: Ufak bir tavaya, mantı miktarına göre tereyağı konularak hafif bir duman çıkıncaya kadar ısıtılır. Önce bir miktar kırmızı biber atılır, daha sonra 1-2 kaşık salça ilave edilerek karıştırılır. Mantının suyundan da 3-4 kaşık eklenip tekrar karıştırılır. Mantı bu sosun içine atıldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt konur. Daha sonra arzuya göre sumak ve nane ilave edilebilir.

Değişik ve özel bir tarif için bkz.: Özel Kayseri mantısı tarifi .

Tahinli Patlıcan Salatası Tarifi

Tahinli Patlıcan Salatası

Malzemeler:

  • 4 Adet patlıcan
  • 1/2 Su bardağı tahin
  • 1/2 limon suyu
  • 3 Diş sarımsak
  • 1 Çorba kaşığı Tereyağı
  • Bir miktar pul biber

 

Yapılışı;

  1. Patlıcanlar közlenir. Közlendikten sonra temizlenir.
  2. Küçük küçük doğranıp, bir çatal yardımıyla ezilir.
  3. İçine tahin ileva edilip, bir güzel karıştırılır,
  4. Limon suyu ve ezilmiş sarımsaklar da ilave edilip karıştırılır.
  5. Daha sonra tereyağda pulbiber yakılıp üzerine gezdirilir.

Not; Değişik bir tad, hem çaylarınızın yanında hem de meze olarak kullanabileceğiniz lezzetli bir salata.

Düdüklü tencerede antrikot tarifi

Düdüklü Tencerede Antrikot 

 

resimli antrikot yemeği

Malzemeler:

  • 6 Dilim dövülmemiş Antrikot
  • Bir çorba kaşığı kekik
  • bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber
  • 60 gr. tereyağı
  • Bir su bardağı su

Tarifi:

  1. Tavada yağ eritilir. Antrikotlar hafif olarak ( renk değiştirene kadar) kızartılır.
  2. Düdüklü tencerede hafif yağlanır. Kızartılmış antrikotlar düdüklü tencereye yanyana dizilir.
  3. Her bir dilime kekik, tuz ve karabiber serpilir.
  4. Dilimler bitene kadar işlem tekrarlanır.
  5. Daha sonra 1 su bardağı su ilave edilir.
  6. Düdüklü tencerenizin pişirme süresine göre pişirilir.
  7. Aromadan hoşlanıyorsanız defne yaprağı da yakışacaktır.

Not; Pratik Antrikot yapılışı sırasında Tereyağ yerine sıvıyağ da kullanabilirsiniz, ben et yemeklerinde az miktarda olsa tereyağı kullanıyorum lezzetini artırdığını düşünüyorum.

Pratik Bilgiler

Herkes için gerekli olan bazı püf noktaları ve pratik bilgileri aşağıda sıraladım, aklınızın bir köşesinde saklamanızı bir uzman olarak tavsiye ediyorum;

  1.      Tuz rutubetsiz yerde saklanmalıdır. Tuzluklarınızın içinde 15-20 adet pirinç bulundurursanız rutubeti alır.
  2.      Kullanacağınız un beyaz olmalı ve rutubetsiz yerde saklanmalıdır.
  3.      Süt taze olmalı ve tercihen inek sütü kullanılmalıdır. Pek çok yumurtalı yemek taze olmayan yumurta ile istenilen lezzette olamazlar.
  4.      Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır. Fakat iki – üç kilo kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
  5.      Baharatların bulunduğu yerler, fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmalı ve yağmur altında bırakılmamalıdır.
  6.      Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz. 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliriz.
  7.      Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin.Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir.Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.
  8.      Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup buzlukları su ile doldurarak da dondurabilirsiniz. Ayrıca ince kıyılmış otları kavanozlara koyup sıkıştırdıktan sonra üstüne sirke, kaya tuzu ya da sıvı yağ koyarak buzdolabında bekletebilirsiniz.
  9.      Domatesler yemeğe konulurken önceden kaynar suya batırılıp kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır.
  10.      Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın. Böylece orada kaldıkları sürece elma gerekli olan nemi sağlar ve kurabiyeleriniz sertleşmeden uzun süre taze kalır.
  11.      Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ekmek kabınızın bir köşesine yerleştirin. Ekmekleriniz daha geç bayatlamış olur.
  12.      Kahvenin zamanla tadı bozulur. Bayat bir kahve ikram sırasında sizi zor durumda bile bırakabilir. Bunu engellemek için kahve kavonozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz.
  13.      Sucukları serin bir yerde asmak yetmez. Zamanla üstleri beyaz bir küf kaplar. Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kestiğiniz bir limonla silin. Küflenmesini önlersiniz.

Neşeli Muffinler

Neşeli Muffinler

12 kişilik, Hazırlama süresi:20 dakika, Pişirme süresi:15 dakika

Malzemeler:

  • 2 yemek kaşığı kakao,
  • 1 su bardağı toz şeker,
  • 100 gr tereyağı (ılıtılmış),
  • 1 su bardağı + 2 yemek kaşığı un,
  • 3 yemek kaşığı pirinç unu,
  • 1 su bardağı süt,
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 100 gr sütsüz çikolata (üzeri için),
  • 3 yemek kaşığı su

Neşeli Muffinlerin Yapılış Tarifi :

  1. Derin bir karıştırma kabında tereyağı,
    kakao ve toz şekeri mikserle 5 dak çırpın.
  2. Sonra süt, kabartma tozu, pirinç unu, un
    ekleyerek 5 dakika daha çırpmaya devam edin.
  3. Çırptığınız kek hamurunu, 12 adet orta boy
    kağıt kalıba, herbirinin yarısını dolduracak
    şekilde paylaştırıp, kağıt kalıpları fırın
    tepsisine sıralayın.
  4. 150 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirip çıkarın.
  5. Orta boy bir cezveye çikolatayı parçalayarak
    koyup üzerine suyu ekleyin. Kısık ateşte
    çikolata eriyene kadar sık sık karıştırıp
    çikolata eriyince ocaktan alın.
  6. Erimiş çikolatayı hiç bekletmeden bir tatlı kaşığı
    yardımıyla pişmiş maffinlerin üzerine
    gezdirin.
  7. Varsa çikolatalı şekerlemeler
    veya hindistan cevizi rendesi ile süsleyin.

Neşeli muffinleriniz hazır, afiyet olsun…

Tarifi gönderen Canım ABLAM AYFER  ASAN DEMİR’E çok teşekkürler.

  
  
Anasayfa |  Yemekler