Kolay Yemek Tarifleri

Her çeşit resimli yemek tarifi, hem de ev yapımı.

Değişik Hamsi buğulama

Eklenme: Nisan 26th, 2019 - 01:04 amYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Değişik Hamsi buğulama tarifi Daha önce Hamsi Buğulama Tarifi vermiştik. Bu ona çok benzeyen biraz daha farklı malzeme ve vitamin açısından zenginleştirilmiş hali:) Versiyon atladı buğulamamız ...
tamamını oku

Tereyağlı Ton Balığı

Eklenme: Nisan 25th, 2019 - 09:04 pmYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Tereyağlı Ton Balığı Kolay mı kolay bir tarif Tereyağlı Ton Balığı Tarifi… Doktorlar sürekli balık tüketmemizi söylüyorlar. En azından haftada 2 mutlaka balık yemeliyiz. Ton balığını ...
tamamını oku

İstanbul usulü midye dolması tarifi

Eklenme: Ocak 15th, 2010 - 06:01 pm Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
4 kişilik İstanbul usulü midye dolması Malzemesi: 16 tane midye 1 su bardağı pirinç 9 tane orta boy kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı kuşüzümü 1 çorba kaşığı çamfıstığı 1.5 su bardağı ...
tamamını oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Eklenme: Kasım 20th, 2008 - 03:11 am Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması: * Malzemeleri tek tek saymadık, tarifi okudukça neler gerektiğini göreceksiniz. 30 adet kuru patlıcan için; 6 adet orta boy kurusoğan minik minik doğranacak, zeytinyağı ...
tamamını oku
Etiket: ‘yoğurt’

Ev Yapımı Mantı

Ev yapımı MANTI :

Türk mutfağının seçkin lezzetlerinden biri olan ev yapımı mantı (*), çeşitli yörelerde, çeşitli yöntemler ile yapılan yoğurtlu ve hamurişi türü bir ev yemeği.

Ev Yapımı Mantı

 

(*) Mantının tarihçesi: Baharatlarla çeşnilendirilen (sumak, kuru nane, fesleğen, reyhan vb…) kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan bu yemek, Türk mutfağının olduğu kadar  eski SSCB ülkelerinde de çok bilinen yaygın bir yiyecektir. Orta Asya’dan Anadolu’ya göçebe hayatını benimseyen Türkler tarafından getirilmiştir. Mantıya “tatar böreği” denilmesi, mantının göçebelikle olan ilişkisini de açıklamaktadır. Uzak Doğu’da baozi (包子) ve mandu adları ile bilinen etli/sebzeli hamur yemeklerine olan benzerliği ile de bilinmektedir.

Mantı yapımı: Mantı, üzerine sarımsaklı yoğurt, salça ve erimiş tereyağı dökülerek ve sumak, kuru nane ve eğer iç kıymasına karıştırılmadı ise fesleğen ya da reyhan ekilerek sofralarımıza gelir. Türkiye’nin en ilgi gören yöresel yemeklerinden biri olup hemen hemen herkesin damak zevkine hitap etmektedir. Mantı Kayseri ile özdeşleştirilmiş bir geleneksel yemek çeşididir. Ayrıca Anadolunun  çeşitli illerinde (Kırşehir,  Adana,  Aksaray, Çorum,  Konya,  Niğde,  Sivas,  Tokat,  Yozgat,  Ardahan gibi) geleneksel olarak yapılmaktadır. Hatta son yıllarda yabancı ülkelerde yaşayan Türk vatandaşlarının özlem gidermek için yaptığı da bilinmektedir. Mantının en güzel Kayseri’de yapıldığına dair bir inanış mevcuttur. Anadolu folklorunda da önemli bir yeri olan mantı, Kayseri’de (eskiden) gelin alınırken  yaptırılan ve bir yemek kaşığına en az 40 tane sığacak kadar küçük mantı yapılamıyorsa yeterince nazik ve yetenekli olunamadığının ispatı gibi düşünülürmüş.

Yoğurtlu Köfte

YOĞURTLU KÖFTE :

Türk gurmelerinin yoğun ilgisini çeken yoğurtlu köfte (*) tam bir lezzet şöleni… Yoksa siz hala bu eşsiz lezzeti denemediniz mi?…Yoğurtlu Köfte klasik köfteye tad veren moda…

Yoğurtlu Köfte

Yoğurtlu Köfte tarifi – Tereyağlı kızarmış küp ekmek üzerine yoğurt ve domates sosu ile hazırlanıp, servis edilir.

(*) Anadolu mutfağının eşsiz hazinesinden bir lezzet olan yoğurtlu köfte ülkemizin değişik yörelerinde (Van, Ödemiş, Manisa vs illere özel ve farklı türlerde) birbirine yakın şekilerde hazırlanmaktadır. İskender kebap’tan da esinlenildiği söylenen yoğurtlu köfte, tırnaklı pide üzerine yoğurt dökülmesiyle, bunun üzerine becerikli aşçılarımız tarafından hazırlanan  formülü kendimize özgü küre şeklindeki köftelerin yerleştirilip üzerilerine domates sos ve kızgın teryeğı dökülmesiyle hazırlanır.

Süzme Yoğurtlı Ispanaklı Kiş

SÜZME YOĞURTLU ISPANAKLI KİŞ TARİFİ

MALZEMELER:
200 GR TEREYAĞI,
350 GR UN,
1 DEMET ISPANAK,
300 GR SÜT,
50 GR KAŞAR PEYNİRİ,
1 ADET YUMURTA,
50 GR SÜZME YOĞURT,
KABARTMA TOZU,
KARABİBER,
TUZ

YAPILIŞI:

  • TEREYAĞI İLE VE KABARTMA TOZUNUZ EZİN. İÇİNE YOĞURT VE UN EKLENİP HAMUR HALİNE GETİRİN.
  • ÜSTÜ KAPALI OLARAK UZDOLABINDA 1 SAAT SOĞUMAYA VE DİNLENMEYE BIRAKIN.
  • ISPANAK YAPRAKLARINI SICAK SUDA 1-2 DAKİKA TUTUP SÜZÜN ve İNCE DOĞRAYIN.
  • TEFLON TAVADA BİR MİKTAR TEREYAĞ ERİTİN, İÇİNE 1 YEMEK KAŞIĞI UN EKLEYİP KOKUSU ÇIKANA KADAR KAVURUN.
  • ÜZERİNE AZAR AZAR 200 ML SOĞUK SÜT EKLEYİP KOYU BİR MUHALLEBİ KIVAMINA GETİRİN.
  • ISPANAKLARI İLAVE EDİP TUZLAYIP, BİBERLEYİN.
  • BİRKAÇ DAKİKA KISIK ATEŞTE PİŞİRİP, SÜZME YOĞURT EKLEYİP, OCAKTAN ALIN.
  • DİNLENEN HAMURUN 1/3’ÜNÜ AYIRIN.
  • YAĞLANMIŞ TART KALIBINA KALAN HAMURUNUZU YAYIN.
  • ÜSTÜNÜ YAĞLI KAĞIT VE AĞIRLIKLA (AĞIRLIK OLARAK KURU FASULYE, NOHUT GİBİ HUBUBAT KULLANILABİLİR) KAPLAYIP, ÖNCEDEN 200 C’DE ISITTIĞINIZ FIRINDA 10 DK. PİŞİRİP, AĞIRLIKLARI ÇIKARTIP SOĞUMAYA BIRAKIN.
  • KAŞAR PEYNİRİ RENDELEYİN. SOĞUYAN ISPANAKLARI YARI PİŞMİŞ HAMURUNUZUN ÜSTÜNE YAYIN. PEYNİR RENDEYİ SERPİŞTİRİN.
  • KALAN SÜT İLE 1 ADET YUMURTAYI ÇIRPIP, ISPANAKLARIN ÜSTÜNE GEZDİRİN.
  • AYIRDIĞINIZ HAMURDAN UZUN ÇUBUKLAR YAPIP HAMURUN ÜSTÜNÜ SÜSLEYİN.
  • ÖNCEDEN 200 C’DE ISITTIĞINIZ FIRINDA 20 DAKİKA KADAR PİŞİRİN, ILIK VEYA SICAK SERVİS YAPIN.

Kayseri Mantısı

Türk mutfağının en ünlü yemeklerinden biridir kayseri mantısı. Sırrı parmak uçlarında gizli olan bu yapımı kolay olmayan yemeğin anavatanı Kayseri olarak bilinir.

Mantı Kayseri’de başka yapılır, tadı da bir başka olur. Eski dönemlerde, Kayseri’de anneler oğullarına kız beğenirken, mantıyı nasıl yaptığına bakarlarmış. Gelin adayı kaşığın içine ne kadar mantı tanesi sığdırırsa, o kadar yetenekli sayılırmış. Gelin adayı mantıyı reyhansız yaptıysa acemi sayılırmış. Çünkü, toplanan reyhan çiçeğinin yapraklarını özel olarak kurutup sumak ve naneyle birlikte üstüne serpmek köklü Kayseri adetidir.

Kayserililer, “Sizin Kayseri mantısı olarak yediğiniz yemek, bizim buralarda çorba diye yapılıyor. Küçük mantı taneleri salçalı, yağlı sosun içine atılır, üzerine sarmısaklı yoğurt konulur, sumak ve nane gezdirilir ve ekmekle yenilir.” derler.

Mantının hammaddesi un. Unun kalitesi de yemeğin lezzetini belirler. Zamanında, yetiştiği yöreye ve cinsine göre değişik buğday ve un çeşitleri varmış Kayseri’de. Sarıbursa denileni en kalitelisi imiş. Yörenin yakınlarındaki Uzunyayla’da yetişir, Çerkez asıllı vatandaşlar tarafından hasat edildiğinden Çerkez unu ismiyle de bilinirmiş. Özü çok iyi olan bu un, hamur ufacık yapıldığında bile parmaklar arasında kolayca şekil alırmış. Uzunyayla’da su değirmenlerinde öğüttükleri unlarını, siyah keçi kılından örülmüş çuvallara dolduran Çerkezler, at arabalarıyla ya da merkep sırtında üç dört gün süren bir yolculuk sonrasında Kayseri’ye ulaşır ve Katıroğlu Camii civarında mallarını satarlarmış. Evlerde ince elekten geçirilen bu özel un mantı, börek ve baklava yapımında kullanılırmış. 1950’li yıllara kadar bu böyle sürüp gitmiş. Günümüzde de iyi kaliteli unların üretildiği yörede, mantı ve börek yapımında en iyi unun kullanılması gelenek olarak sürüyor.

Mantı, küçük hamur parçacıklarının içine kıyma konularak yapılıyor. Kayserililer, mantının içine koydukları kıymaya mantı eti de diyorlar. Eskiden, eve gelen etin yağsız kısmından mantılık et ayrılırdı. Önce, ince ince kıyılan soğanın üzerine tuz ve kırmızı biber konularak et kütüğünün üzerinde satırla iyice ezilinceye kadar dövülür; daha sonra et eklenerek hepsi macun haline gelinceye kadar bu işlem sürdürülürdü. Günümüzde ise aynı işlem, yağsız kıymanın üzerine aynı malzemeler konularak gerçekleştirilir. Mantı hamurunun yumuşak olmaması gerekir. Aile fertlerinin sayısına göre bir ya da iki yumruk büyüklüğündeki hamur topağı yoğrulup 15-20 dakika süre ile dinlenmeye bırakılır. Ekmek tahtası veya düz bir yerde, oklava ile her tarafı eşit kalınlıkta olmak üzere açılır. 1-1.2 milimetre kalınlığında açılan bu hamurun üzerine un serpilerek tekrar oklavaya sarılır. Oklava bir ucundan çekilerek çıkartılır ve 1-1,5 santimetre genişliğinde dikdörtgen parçacıklar halinde kesilir. Bu parçacıklar tahtanın başka bir köşesine konup, kurumaması için de üzerine biraz un serpilir.

Kayseri mantısının doldurulması aşamasında kadınlar tüm maharetlerini gösterirler. Şerit haline getirilen hamurlar birer birer alınır, içine nohut tanesinden biraz küçük kıyma parçası konur, her iki elin baş ve işaret parmakları arasında, uçlar yanlarda biraz pay bırakılarak birleştirilir. Dikkat edilmesi gereken konulardan biri de hamur ve etin parmaklar arasında sıkılıp ezilmemesi. Mantı suda kaynatılarak pişirilir. Yeterli miktardaki su derince bir tencereye konur ki mantılar içinden süzülerek alınabilsin. Mantı taneleri, kaynayan suya birbirlerine yapışmayacak şekilde atılır. Mantı kaynarken oluşan köpüğün de alınması gerekir. Ateşin gücü azaltılarak yaklaşık 4-5 dakika, mantı morluğunu kaybedip ağarıncaya, hamur kokusu kayboluncaya kadar kaynatılmaya devam edilir. Kaynama süresi çok önemli. Çünkü, fazla kaynatılan hamur özünü kaybeder ve yumuşayıp dağılmaya başlar.

Mantı piştikten sonra ateşten indirilir, bir bardak kadar soğuk su dökülerek karıştırılır. 10-15 saniye içinde mantı taneleri dibe çöker, suyun fazlası süzülür ve bir tepsiye alınır. Şimdi sıra sosun hazırlanmasında: Ufak bir tavaya, mantı miktarına göre tereyağı konularak hafif bir duman çıkıncaya kadar ısıtılır. Önce bir miktar kırmızı biber atılır, daha sonra 1-2 kaşık salça ilave edilerek karıştırılır. Mantının suyundan da 3-4 kaşık eklenip tekrar karıştırılır. Mantı bu sosun içine atıldıktan sonra üzerine sarmısaklı yoğurt konur. Daha sonra arzuya göre sumak ve nane ilave edilebilir.

Değişik ve özel bir tarif için bkz.: Özel Kayseri mantısı tarifi .

Kolay Yoğurt Tatlısı Tarifi

Kolay Yoğurt Tatlısı Tarifi

Malzemeler;

  • 3 Yumurta
  • 3 Türk kahvesi fincanı şeker
  • 3 ”            ”           ”      Yoğurt
  • 7  ”          ”            ”     Un
  • 1 Paket kabartma tozu
  • 1 Paket vanilya

Şurup İçin;

  • 4 Su bardağı şeker
  • 4 Su bardağı su

Yapılışı;

Yumurtalar, yoğurt, şeker iyice çırpılır. 3 Fincan un  ilave edilir ve vanilya eklenir. Kalan un ve kabartma tozu eklenir. İyice karıştırılır. Kare şeklinde bir borcam yağlanır ve karışım dökülür. Fırında pişirilmeye bırakılır.

Şurup Yapımı;

Şeker ile su kaynatılır. Tatlınız piştikten sonra şurup ve kek ikiside ılık olmalıdır. Şurubunuzu kekin üzerine yedire yedire dökün. Soğuduktan sonra sonra istediğiniz şekilde süsleyip servis yapabilirsiniz.

Not;Sonderece basit bir o kadarda lezzetli bir tatlı afiyet olsun

KOLAY ÇERKEZ TAVUĞU TARİFİ

Kolay Çerkez Tavuğu

Malzemeler;

2 Adet tavuk göğsü

2-3 Dilim bayat ekmek

1/2 Su bardağı ceviz

4 Çorba kaşığı yoğurt

1 Çorba kaşığı mayonez

4 Diş sarımsak

Tarifi;

Tavuklar haşlanıp didilir. Bayet ekmek,sarımsak ve ceviz rondodan geçirilir. Yoğurt ve mayonez ayrı bir yerde karıştırılır ve diğer malzemelerde ilave edilip iyice harmanlanır. Katı olursa yoğurt ilave edebilirsiniz.

Servis tabağına alınır. Servis sırasında damaktadınıza göre üzerini pulbiber yada yağda yakılmış pulbiber ile

de servis edilebilir.

Pastırmalı Turta Yapılışı

Pastırmalı Turta

Malzemeler:

  • 125 gr. yağ
  • 1 yumurta
  • 100 gr Pastırma
  • 1 kaşık yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • aldığı kadar un
  • 1 Su bardağı süt
  • tuz
  • Üzeri için bir yumurta sarısı

Tarifi:

  Unun ortasına yumurta, yoğurt, yağ, kabartma tozu tuz konur ve yumuşak bir hamur elde edilir. Hamurdan 2 ceviz büyüklüğünde ayrılır. Kalan hamur 25 cm çapında yağlanmış bir fırın kabına yayılır.1 Çorba kaşığı yağ ile 1 yemek kaşığı un kavrulur.(un kokusu çıkana kadar) Daha sonra süt ilave edilip, boza kıvamında sos elde edilir. Sosun içine pastırmalar gelişi güzel kopartılarak sos ile karıştırılır. Karışım hazırladığımız hamurun üzerine dökülür ve bir kenara ayırdığımız hamurlar ayrı ayrı  yuvarlanıp uzun şeritler elde edilir.

Bu şeritler ile hamurun üzerine kafes görüntüsü verilir. Son olarakta üzerine bir yumurta sarısı sürülüp fırınlanır.

Özel Kereviz Salatası

Özel Kereviz salatası Tarifi

Malzemeler,

  • 2 Adet iri kereviz.
  • 1/2 Limon suyu
  • 1 Su bardağı yoğurt
  • 1 Çorba kaşığı mayonez (koyulmasa da olur)
  • 4 diş sarımsak
  • 2 Çorba kaşığı galete unu
  • 1 küçük çay bardağı kaşar peynir rendesi
  • 1 adet hint cevizi
  • Tuz
  • Ceviz içi

Tarifi;

Kerevizler soyulup limonlu suya rendelenir (kararmaması için) daha sonra suları elde sıkılarak derince bir

kaseye alınır. Üzerine, yoğurt,galete unu, dövülmüş sarımsak,dövülmüş ceviz içi, mayonez, kaşar peniri, tuz eklenir ve son olarak hint cevizi rendelenir.( Hint cevizi fazla olursa tadı acı olabilir. Dilerseniz kullamaya da bilirsiniz.)

bütün karışım harmanlanır ve aroması belirgin olsun diye 30 dakika dinlendirildikten sonra servis edilir.

 Not; Kıvamı katı olursa yoğurt ilave edebilirsiniz, Sıvı olduğunu düşünürseniz de galete unu ilave edebilirsiniz.

  
  
Anasayfa |  Yemekler