Kolay Yemek Tarifleri

Her çeşit resimli yemek tarifi, hem de ev yapımı.

Değişik Hamsi buğulama

Eklenme: Nisan 26th, 2019 - 01:04 amYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Değişik Hamsi buğulama tarifi Daha önce Hamsi Buğulama Tarifi vermiştik. Bu ona çok benzeyen biraz daha farklı malzeme ve vitamin açısından zenginleştirilmiş hali:) Versiyon atladı buğulamamız ...
tamamını oku

Tereyağlı Ton Balığı

Eklenme: Nisan 25th, 2019 - 09:04 pmYazar:
Kategori: Balık Yemekleri
Tereyağlı Ton Balığı Kolay mı kolay bir tarif Tereyağlı Ton Balığı Tarifi… Doktorlar sürekli balık tüketmemizi söylüyorlar. En azından haftada 2 mutlaka balık yemeliyiz. Ton balığını ...
tamamını oku

İstanbul usulü midye dolması tarifi

Eklenme: Ocak 15th, 2010 - 06:01 pm Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
4 kişilik İstanbul usulü midye dolması Malzemesi: 16 tane midye 1 su bardağı pirinç 9 tane orta boy kuru soğan 1 su bardağı zeytinyağı 1 çorba kaşığı kuşüzümü 1 çorba kaşığı çamfıstığı 1.5 su bardağı ...
tamamını oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Tarifi

Eklenme: Kasım 20th, 2008 - 03:11 am Yazar
Kategori: Dolma Tarifleri
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması: * Malzemeleri tek tek saymadık, tarifi okudukça neler gerektiğini göreceksiniz. 30 adet kuru patlıcan için; 6 adet orta boy kurusoğan minik minik doğranacak, zeytinyağı ...
tamamını oku
Etiket: ‘yumurta’

Omletler

Kahvaltıda en çok sevilen yumurtalı yiyeceklerden olan çeşitli omletler.  Birbirinden güzel lezzeti ile kaşar peynirlisinden sucuklusuna, sosislisinden karışık omlet çeşitleri ile yumurtanın en leziz halini denemenizi tavsiye ederiz.

Omlet çeşitleri ve Omlet tavsiyeleri :

  • Kaşarlı Omlet
  • Sosisli Omlet
  • Sucuklu Omlet
  • Karışık Omlet (Kaşar peyniri, sucuk ve sosis ile)

Omlet tarifi hakkında bilgi: Omletler, tavada sıvı yağ ya da margarin yağı ile birlikte yumurtanın kırılması ile hazırlanan çok pratik yemeklerdir. Omlete; Et, peynir ya da sebzelerin katılmasıyla da hazırlanabilir.  Omletler başta Japonya, İspanya ve ABD olmak  kadar dünyanın pek çok yerinde hazırlanan en kolay yemeklerdir.

 

Omletin Tarihçesi :

Alan Davidson göre , Fransızca kelime olan omelette 16. yüzyılda yaygınlaşmaya başlayan hızlı bir yemek türü. Bir başka rivayete göre Napolyon Bonaparte ve ordusu güney Fransa Bessieres ilçesi yakınlarında gece dinlenme kararı verir. Napolyon o köydeki tüm yumurtaları toplamak ve ertesi sabah ordusu için büyük bir omlet hazırlamak için kasaba halkına emir verir. Ve Hancı tarafından dev bir omlet yapılarak şölen yapılır.

Dünyanın en büyük omletleri:

19 Mart 1994 tarihinde, en büyük omlet ( 128.5 m² ; 1.383 ft ² ) Yokohama, Japonya’da 160.000 yumurta ile yapılmıştır. 11 Mayıs 2002 tarihinde ise Brockville , Ontario, Kanada Brockville Memorial Centre’da yapımı biten 2.95 ton ( . 2,950 kg; 6,503.6 lbs ) büyüklüğünde dünyanın en büyük omleti ünvanını kazanmıştır.

Dünyada Omlet Yapımı Tarifleri:

İran omleti tarifi: Ispanaklı omlet , bir İranlı yemeği olup , kızarmış soğan ve ıspanak ile yapılır. İçinde ayrıca tuz , sarımsak ve biber ile baharatlı bir lezzeti vardır.

Khagineh tarifi , İran kökenli bir omlet olup, şeker ile çırpılmış yumurta yapılır. Dövülmüş yumurta hızlı bir şekilde tavada tereyağı veya yağ ile pişirilir .

Baghala ghatogh tarifi, Baghalas (Rashtian faba fasulye ) , dereotu , yumurta ve baharatlar ile yapılan bir İan omletidir.

Çin omleti : İstiridye omleti.

Amerikan Omleti: Southwest omlet veya Western omlet olarak bilinen Denver omlet  olmak üzere birçok çeşitleri vardır.  Doğranmış jambon , soğan ve yeşil biber ile dolu bir omlet . Genellikle Güneybatı Amerika Birleşik Devletleri’nde , bu omlet bazen peynir ve mücver ya da kızarmış patates garnitür ile de servis edilir.

Fransız omleti hızlı pişirmeye yarayacak ve özel amaç için yapılmış son derece sıcak bir tavada pişirilir . Sadece tuz ve karabiber ile yapılabildiği gibi, fransız omletine genellikle domates aromalı ve ince otlar (tarhun , Frenk maydanozu , maydanoz ve frenk soğanı ) veya kıyılmış soğan da doğranır .

Yunan omleti: Çırpılmış yumurta üzerinde kızarmış tavaya sote sebze , makarna,  veya çeşitli yemek kalıntıları konur.

A Bauernomelette (çiftçi omleti) Güney Almanya ve Avusturya‘da popülerdir. Bir tavada , doğranmış soğan , haşlanmış patates ve pastırma füme kavrulur, sonra dövülmüş yumurta üzerine dökülür ve hazır olana kadar pişirilir . İçine ayrıca otlar , mantar , domates veya kornişon eklenebilir .

Frittata; peynir, sebze , hatta artık makarna içerebilen İtalyan omlet türüdür. Frittate omleti yavaş yavaş pişirilir . Yemeklik yağ hariç tüm malzemeyi pişirmeden önce yumurta ile karıştırılır.

Hint omleti genellikle Masala omlet denilen bir Hintistan yapımı bir omlet olup , genellikle bölgeye göre çeşitli baharat ilavesi ile yapılır . En sık kullanılan şekli önce yumurtaya yeşil biberi , doğranmış soğan , kişniş yaprağı veya tozu , kimyon ve zerdeçal eklenir. Hindistan’da omlete yukarıdakilere ek olarak domates konarak da yapılır.

Hollanda‘da, boerenomelet ( “Çiftçinin omleti” ) genellikle 2 -3 yumurtadan yapılan çok popüler bir yemek olup, sote soğan , mantar , patates , biber , pırasa , bahçe bezelye , tuz ve karabiber bir karışımıdır .

İspanyolca konuşan ülkelerde İspanyolca tortilla de patatas veya tortilla Española denilen, yemeklik yağ ve dilimlenmiş patates içeren geleneksel ve çok popüler bir kalın omlet yapılır. Genellikle dilimlenmiş soğan ( tortilla de patata con cebolla ), peynir, biber ve pişmiş doğranmış jambon gibi daha az yaygın dolgu maddeleri de içeren türleri bulunur .

Fas omletine, İspanya omletine ek olarak kimyon eklenir.

Tamagoyaki , geleneksel Japon omleti  kızarmış pirinç , peynir , süt ve yumurta ile yapılır.  Japonya’da omlet; Soya sosu , palamut gevreği , şeker ve su ile özel bir dikdörtgen tavada pişirilir. Omlet (söylenişi omuretsu ) Batı omlet anlamına gelebilir . Omurice (İngilizce kelimelerin ” omlet ” ve ” pirinç ” ) pirinç dolu ve genellikle domates ketçap büyük bir miktarı ile sunulan bir omlet .

Tay mutfağında , geleneksel bir omlet khai chiao ( khai yağ kızarmış anlamına gelen ” yumurta ” , ve Chiao anlam ) dövülmüş yumurta karışımı derin  bir vokta  bitkisel yağda yapılır, üzerine 1-2 bardak dolusu haşlanmış pirinç ile servis edilir. Çanak genellikle Sriracha sos ile servis edilir . Bu yemeğin bir varyasyonu khai chiao songkhrueang , düz yumurta omlet et ve sebze tavada ile birlikte servis edilir. Yine Tai omletinin başka bir türü kai yat sai , kelimenin tam anlamıyla “doldurma ile dolu yumurta” olarak tanımlanır .

Hangtown omleti kızartma , pastırma ve ekmekli istiridye içeren, altına hücum sırasında Placerville, California kökenli alışılmadık bir omlettir.

Malezya ve Endonezya’da yapılan; “Telur dadar” denilen omlet ise biber ve soğan ile tavada yumurta oluşan genellikle pirinç ile yenen bir düz , omlet benzeri yemektir.

Filipinler’de omlet için kullanılan terim olan torta -Meksika torta ( sandviç ) , İtalyan torta ( pasta ) veya İspanyolca torta ( kek) ile karıştırılmamalıdır . Genellikle kahvaltıda, çeşitli dolgular, ızgara patlıcan , doğranmış veya rendelenmiş domuz ve sığır gibi soğan , sarımsak , domates , sığır konservesi , patates , biber , kuru üzüm ve muhtemelen önceki günün yemek artıkları dahil olmak üzere yapılır . İçinde veya yanında sarımsak, kızarmış pirinç ve muz ketçap ile servis edilir .

İsraik omleti Matzah brei kızartmadan önce çırpılmış yumurta içine ufalanmış Hamursuz karıştırma dayanan bilinen Aşkenaz Yahudi omleti çeşididir.  Çok gevrektir , ağır bir omlettir.  Süt kullanımı isteğe bağlıdır ve birçok Matzah brei tarifleri, tatlı (şeker ekleyerek) kullanılarak yapılır .

Menemen ve Yumurtalar

Sahanda yumurtalar, menemenler… Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan sahanda yumurta çeşitleri ve menemen ile güne sağlıklı bir başlangıç yapmaya ne dersiniz? Sabah kahvaltısında yemediniz mi? Sorun değil… Dilediğiniz saatte beğenerek yapacağınız tereyağlı menemen ve tereyağlı yumurtalar sizi bekliyor.

 

Sahanda Yumurta ve Menemen çeşitleri  (kahvaltıda yumurta yapma çeşitleri)

 

  • Sahanda Yumurta
  • Sahanda Sucuklu Yumurta
  • Menemen (Halk arasında melemen olarak da bilinir)

Çok pratik ve kolay hazırlanan basit yumurtalı yemeklerin tarifini burada yapmaya gerek görmüyoruz.

Ispanaklı Kek Tarifi

Ispanaklı Kek Tarifi

Malzemeler;

3 Yumurta

3 Kahve fincanı şeker

6 Yaprak Ispanak

3 Kahve fincanı un

1 Kabartma tozu

2 paket vanilya

Ispanaklı Kekin Yapılışı:

  • Geniş bir kap içinde yumurta ve şekeri çırpın. Daha sonra un ekleyin.
  • Çırpmaya devam ederken vanilya, kabartma tozu ve sıvı yağı ekleyin. Aynı zamanda ıspanak yapraklarını bir tencerede haşlayın.
  • Haşladıktan sonra suyunu süzüp, püre haline getirin.  Ispanak püresini de ilave edin.
  • Kek tepsisini bir miktar yağ ile yağlayıp, hazırladığınız karışımı kek tepsisine düzgün bir şekilde dökün. Önceden 170 derece ısıttığınız fırına tepsinizi koyup, pişene kadar bekleyin.
  • Piştikten sonra isterseniz kekin arasına ve üzerine krema sürerek servis edebilirsiniz. Kek, ıspanak nedeniyle yeşil renkli olup, fıstıklı kekmiş gibi görünmesinine şaşırmayın.

Kadayıf Böreği Yapılışı

Kadayıf Böreği

Malzemeler;

300 gr. tel kadayıf

150 gr margarin

3 yumurta

1/2 litre süt

200 gr dil peyniri

150 gr. rendelenmiş kaşar peyniri

tuz

Tarifi;

Kadayıf ikiye ayrılır Yağlanmış tepsiye sıkıs sıkı bastırılır.Üzerine dil peyniri döşenir. Kadayıfın diğer yarısı

üstüne tekrar sıkı sıkı bastırılır. Eritilmiş yağ üzerine gezdirilip, kaşar peyniri rendesi ve tuz serpilir. Fırınlanmadan önce yumurta ile süt çırpılıp üzerine dökülür ve 30 dakika bekletilir. Daha sonra fırına konur üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. ( Sıcak servis yapılmasını tavsiye ederim)

Kolay Börek Tarifi

Kolay Börek:

Malzemeler;

  • 3 Yufka
  • 3 Yumurta
  • 2 Çorba kaşığı margarin yağı
  • 1/2 kg. süt
  • 200 gr. beyaz peynir
  • 1/2 Su bardağı rendelenmiş kaşar

 

Tarifi;

Yufkalar ufak parçalara bölünür ve yarısı tepsiye dizilir, üzerine beyaz peynir konur. Kalan yufkalar tekrar

en üste dizilir. Yumurta, margarin ve süt karıştırılarak yufkaların üzerine dökülür. 180 dereceye ayarlanan

fırına verilir. Börek pişmeden 5 dakika önce üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilip, tekrar fırına verilir.

Kaşarlar erimeye yakın fırından çıkartılıp, sıcak olarak servis yapılır.

 

Bu güzel ve kolay tarifi mutfağıma kazandırdığı için Sevgili Berrin’ime çok teşekürler.

Pratik Bilgiler

Herkes için gerekli olan bazı püf noktaları ve pratik bilgileri aşağıda sıraladım, aklınızın bir köşesinde saklamanızı bir uzman olarak tavsiye ediyorum;

  1.      Tuz rutubetsiz yerde saklanmalıdır. Tuzluklarınızın içinde 15-20 adet pirinç bulundurursanız rutubeti alır.
  2.      Kullanacağınız un beyaz olmalı ve rutubetsiz yerde saklanmalıdır.
  3.      Süt taze olmalı ve tercihen inek sütü kullanılmalıdır. Pek çok yumurtalı yemek taze olmayan yumurta ile istenilen lezzette olamazlar.
  4.      Tuzsuz tereyağı az az alınıp kullanılmalıdır. Fakat iki – üç kilo kadar tereyağı da su içinde bir süre bozulmadan tazeliğini koruyabilir.
  5.      Baharatların bulunduğu yerler, fena kokulu olmamalı, yaş olmayan, havadar, serin ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde tutulmalı ve yağmur altında bırakılmamalıdır.
  6.      Ambalajı açılmış salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini buzdolabında 3 gün tutabiliriz. 3 gün içinde tüketilmeyecekse dondurarak bu süreyi 6 aya kadar uzatabiliriz.
  7.      Bezelyeleri ayıkladıktan sonra imkanınız varsa hemen pişirin.Çünkü bezelyeler hemen kuruyup sertleşebilir.Bu bezelyeleri bir gün kadar soğuk su içinde bekletirseniz, yeniden dirildiklerini görürsünüz.
  8.      Taze nane, dereotu, fesleğen gibi otları bozulmadan saklamak için bu otları ince ince kıyıp porsiyon halinde folyoya sararak derin dondurucuda dondurabilirsiniz. Bunun yanında otları ince ince kıydıktan sonra buz kalıplarına koyup buzlukları su ile doldurarak da dondurabilirsiniz. Ayrıca ince kıyılmış otları kavanozlara koyup sıkıştırdıktan sonra üstüne sirke, kaya tuzu ya da sıvı yağ koyarak buzdolabında bekletebilirsiniz.
  9.      Domatesler yemeğe konulurken önceden kaynar suya batırılıp kabukları soyulmalı ve çekirdekleri çıkarılmalıdır.
  10.      Kurabiyelerinizin zamanla sertleşmemesi için, kapağı çok iyi kapanan teneke bir kutuda, yanlarına bir iki dilim elma koyarak saklayın. Böylece orada kaldıkları sürece elma gerekli olan nemi sağlar ve kurabiyeleriniz sertleşmeden uzun süre taze kalır.
  11.      Ekmeklerin uzun süre dayanması için bir torbaya koyup hava almasını engelleyin. Böylece 5-6 gün bayatlamadan dayanmasını sağlamış olursunuz. Ekmeklerinizi ekmek kutusunda muhafaza etmeyi düşünüyorsanız, küçük bir kabın içine bir miktar tuz koyup ekmek kabınızın bir köşesine yerleştirin. Ekmekleriniz daha geç bayatlamış olur.
  12.      Kahvenin zamanla tadı bozulur. Bayat bir kahve ikram sırasında sizi zor durumda bile bırakabilir. Bunu engellemek için kahve kavonozuna 2-3 tane kesme şeker atarsanız, farkı görürsünüz.
  13.      Sucukları serin bir yerde asmak yetmez. Zamanla üstleri beyaz bir küf kaplar. Zaman zaman sucukların üstünü, yarıya kestiğiniz bir limonla silin. Küflenmesini önlersiniz.

Emine’nin kolay kurabiye tarifi

Emine’nin Özel Kurabiyesi :

Gerekli Malzemeler:

  • 1 Paket Margarin
  • 1 Paket Kabartma Tozu
  • 1 Paket Vanilya
  • 1 Yumurta
  • Aldığı Kadar un
  • 1 paket tarçın

Kolay Kurabiye Tarifi:

  1. Margarin eritilip, soğutulacak ve bütün malzeme katılarak yumuşak bir hamur elde edilecek.
  2. Hamur tahta üzerinde 2 parmak kalınlığında uzun bir  rulo yapılarak istenilen büyüklükte kesilir.
  3. Yağlı kağıt üzerine tepsiye dizilir.
  4. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir… (pembeleşmiş ve çatlak oluyor.)
  5. Derince bir kapta 1 paket pudra şekeri, 1 Küçük kakao ve tarçın karıştırılır, pişen kurabiyeler bu karışıma (sıcak olarak) tek tek bulanır.Tepsiye dizilir. İkincikez tekrar bulanır. Servis tabağına alınır.
  
  
Anasayfa |  Yemekler